Vladimír Ustyanovič: Soudce Pavel Rychetský

06.12.2022 7:33 | Komentář

Formálně Pavel Rychetský je předseda Ústavního soudu. Neformálně se tento muž může jevit jako politický aktivista a tím myslím politický aktivismus v neblahém slova smyslu.

Vladimír Ustyanovič: Soudce Pavel Rychetský
Foto: Repro ČT24
Popisek: Předseda Ústavního soudu ČR Pavel Rychetský

Mohu to nazvat svazáckým aktivismem, kdy ideologie byla hnacím motorem v prosazování těch nejsprávnějších názorů, který naši předkové zažili v 50. letech. JUDr. Pavel Rychetský je spoluautorem volebního zákona, který platil přibližně dvacet let. Můžeme pouze spekulovat, proč původní volební zákon přestal vyhovovat. Rovněž můžeme spekulovat, jaké tlaky, vlivy a emoce, jako jsou závist a nenávist, mohly u tohoto soudu, kterému pan Rychetský předsedá, hrát větší či menší roli.

Je podivné, že pan předseda, zejména ve veřejnoprávní televizi, dává průchod svým pocitům o tom, kdo by byl vhodný premiér, kdo by byl nevhodný premiér, a bohužel tato moudra, která vypouští víceméně jedním směrem, by mohla být akceptována z úst okresního politika béčkového formátu, nikoliv z úst předsedy nejvyšší soudní instituce. K funkci předsedy Ústavního soudu patří takt a neovlivnitelnost nad partikulárními zájmy. Soudci na kterékoliv úrovni by měli být nezávislí, neúplatní a nezaujatí.

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17933 lidí

Dávná historie nám ukázala, že soudci jsou jako mnozí lidé ovlivnitelní. Popsal to první významný antický historik Hérodotos z Halikarnasu (484-420 př.n.l.). Napsal velice zajímavý příběh o zkorumpovaném a úplatném soudci jménem Sisamnes, který byl perským soudcem za vlády perského velkokrále Kambýse II. Výše uvedenému soudci bylo prokázáno, že vzal úplatek a vynesl nespravedlivý trest. Na základě toho vynesl sám velkokrál exemplární trest. Tento hrozivý trest spočíval ve stažení kůže zaživa. Jeho kůže byla vyčiněna a použita k čalounění křesla, v kterém předsedal soudním procesům. Na jeho soudcovské místo nastoupil jeho syn Otanas, který nikdy nebyl v rozporu s právem a samozřejmě nikdy nevzal úplatek.

Tímto příběhem bych nechtěl v žádném případě zpochybňovat soudní moc ani navádět k trestům, které používali naši antičtí předkové. Tím nechci říct, že všichni soudci jsou svatí, což dokládá dostatečný počet odsouzených soudců. Jsem zastáncem pravidla, jako to mají v některých státech, že soudci by měli být voleni na dobu určitou. Dále jsem přesvědčen, že nejen soudci, ale i státní zástupci a v jiných zemích prokurátoři by měli mít přímou zodpovědnost ve vztahu nejen k délce procesu, ale také k provedení důkazů. Vždy by mělo být zohledněno in dubio pro reo - v pochybnostech ve prospěch obviněného.

Mám vysoce subjektivní pocit, že u pana soudce Rychetského, jak jsem již výše zmínil, převládají emoce, závist a zášť, které jsou viděny právě na televizních obrazovkách v politických debatách, které nejsou náplní jeho práce a působí spíše kontraproduktivně. Ale to je pouze můj subjektivní pocit. Rovněž bych u tohoto předsedy Ústavního soudu JUDr. Pavla Rychetského předpokládal, že moudrost přichází s věkem. Bohužel někdy věk přichází sám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…