Vlastníci: Počínání naší radnice pod vedením primátora Paparegy je skandální

28.03.2017 13:36

Prohlášení vlastníků pozemků v lokalitě Na Sadech v severočeském Mostě:

Vlastníci: Počínání naší radnice pod vedením primátora Paparegy je skandální
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Most

Město Most pod jeho vedením zrušilo celkem 7 lokalit k výstavbě rodinných domů.

Novým Územním plánem vznikla pouze jedna nová lokalita pro výstavbu rodinných domu, která je ve vlastnictví jeho otce, Ivana Paparegy.

Po nástupu primátora Paparegy k moci v r. 2014 byla zóna Na Sadech, u které stojíme, z budoucí výstavby vyškrtnuta a nahrazena právě lokalitou primátorova otce.  

Jediným argumentem pro její zrušení je, že se majitelé nedohodli a území je nedostupné, což je nepravdivým tvrzením.

Paradoxem je, že město Most je jedním z největších vlastníků pozemků v dané lokalitě, které jsou uvedenou změnou znehodnoceny a město tím přijde o majetek v řádu desítek milionů korun.

Město Most nepochopitelně ruší lokalitu Na Sadech pro stavbu rodinných domů a výměnou za to prosazuje stavbu v ovocném sadě ve Vtelně.

Tato výměna jde proti základním urbanistickým zásadám rozvoje města. Sám zhotovitel návrhu, Atelier T-plan, o lokalitě Na Sadech tvrdí, že je vhodnější pro stavbu RD a naopak o lokalitě ve Vtelně konstatuj vysokou finanční a technickou náročnost. Toto následně přinese velké výdaje pro městskou pokladnu při budování zcela nové infrastruktury.

Změna územního plánu s sebou přináší možnost výstavby RD v horší lokalitě, s vyššími náklady, znehodnocení nejen městských pozemků dlouhodobě určených pro výstavbu RD a zisk primátorova otce ve výši kolem 150 milionů Kč. Otázkou je, kdy zhotovitel nového územního plánu dostal pokyn pro vyloučení lokality Na Sadech pro výstavbu RD na úkor nové lokality ve Vtelně, kdo dal zhotoviteli tento pokyn a jaký konkrétní důvod k tomuto uvedl?

Jsme připraveni se bránit všemi prostředky, abychom tomuto podvodu zabránili.


Další informace:

  • Město Most rozhodlo v roce 1995, že pozemky v lokalitě Na Sedech jsou určené k zástavbě.  V roce 1996 si nechalo zpracovat urbanistickou studii zástavby daného území a postupně se stalo vlastníkem pozemků zakreslených komunikací a sítí. Následně se město Most rozhodlo pozemky zasíťovat a zahájilo stavební řízení, na základě něhož dne 19.3. 2002 obdrželo stavební povolení č. SÚ 5365/2001-330-Ib. Platnost stavebního povolení byla prodlužována a vypršela až 31.12.2010. Dále si v roce 2012 nechalo zpracovat územní studii od Ing. Arch. Ivana Lejčara s přesným zakreslením současné a nové budoucí výstavby včetně zasíťování dané lokality. Město Most vynakládá nemalé prostředky na studie, se kterými seznamuje vlastníky a nechává je po celou dobu v přesvědčení, že výstavba přístupových cest bude realizována. Nyní město Most vylučuje v navrženém územním plánu tuto lokalitu Na Sadech pro další výstavbu. Jako důvodu uvádí nedostupnost ploch v lokalitě Na Sadech z důvodu vlastnických a majetkoprávních. Jedním z argumentů města je, že se majitelé již 15 let nedohodli na zasíťování a zpřístupnění lokality. Váha tohoto argumentu je však značně snižována v důsledku skutečnosti, že město Most je jedním z významných vlastníků pozemků v dané lokalitě, včetně pozemků určených k zástavbě. V důsledku přijetí nového územního plánu by došlo k znehodnocení pozemku v lokalitě Na Sadech, což bude mít dopad jak do majetkové sféry vlastníků pozemků v této lokalitě tak i do majetkové sféry samotného města, které tímto utrpí ztrátu v řádu desítek milionů korun.

  • V souladu se zásadami stanovených ve správním řádu (§ 3) správní orgán musí postupovat tak, aby byl zjištěn stav věci, o němž nejsou důvodné pochybnosti. Mně, jakožto jednoho z vlastníků pozemků v lokalitě Na Sadech, město Most nikdy nekontaktovalo a návrhem na uzavření dohody ohledně dalšího rozvoje této lokality. Naopak, vycházel jsem po celou dobu ze zásady legitimního očekávání (předvídatelnosti postupu města Most) a předpokládal jsem, že když si město zaplatí stavební povolení a nechává zpracovat různé studie za účelem zastavitelnosti tohoto území, činí tak se záměrem toto území zastavět. Pokud je v územním plánu argumentováno tím, že rozvojová lokalita Na Sadech byla vzhledem k její nedostupnosti v důsledku složitých majetkoprávních vztahů nahrazena rozvojovou plochou umístěno ze silnicí I/27, - jihozápadně od Vtelna, mělo by být současně ověřitelné, na základě jakých skutečností takto bylo postupováno. Konkrétně, v čem jsou spatřovány složité majetkoprávní vztahy a jak bylo postupováno při zjištění složitých majetkoprávních vztahů, které mají vylučovat lokalitu Na Sadech z možnosti zastavitelnosti. Pokud toto nebude relevantně zdůvodněno, pak je postup města při vyloučení lokality Na Sadech z možnosti zastavitelnosti zcela nepřezkoumatelný.

  • Město Most chce řešit naléhavou potřebu výstavby RD. Navrhuje pro další výstavbu RD úplně zrušit lokalitu Na Sadech a vymezuje nové území pro výstavbu rodinných domů v ovocném sadě v katastru obce Vtelno Z113. Vzájemná výměna těchto dvou ploch pro výstavbu rodinných domů jde zcela proti základním urbanistickým zásadám.  Lokalita Na Sadech je ideální pro další plánovanou výstavbu a vhodně zapadá do dlouhodobé koncepce rozvoje města. Celistvost území a přímou návazností na městskou infrastrukturu. Proti tomu nově navržená lokalita Sady Vtelno kód Z113 postrádá všechny tyto výhody. Sám zhotovitel návrhu Územního plánu u plochy na stavbu rodinných domů lokalita Vtelno Z113 ve svém zdůvodnění konstatuje vysokou finanční a technickou náročnost vyřešení veřejné infrastruktury a její napojení na město. Toto do budoucna přinese celou řadu komplikací a do budoucna vysoké výdaje pro městskou pokladnu. To vše na úkor záboru kvalitní zemědělské půdy a zásahu do dosud zachovaných hodnot života ve venkovské urbanistické struktuře Vtelna, která tím bude zásadně znehodnocena.

  • Samotný návrh územního plánu uvádí, že navržená plocha Z113 pro výstavbu RD vychází vstříc naléhavé potřebě vymezit disponibilní územní pro potencionální zájemce o výstavbu RD v Mostě (po redukci využití ploch v lokalitě Na Sadech odůvodněné nedostupností dříve uvažovaných ploch) i za cenu zvýšené náročnosti řešení veřejné infrastruktury, záboru zemědělské půdy i zásahu do dosud zachovaných hodnot venkovské urbanistické struktury Vtelna. Jestliže návrh územního plánu na jedné straně vylučuje lokalitu Na Sadech z možnosti zastavitelnosti pro majetkoprávní složitosti, měl by na straně druhé uvést, jak se vypořádal s vlastnickými a majetkoprávními vztahy a složitostmi v lokalitě, která má nahradit pro výstavbu RD lokalitu Na Sadech, a to tím spíše, že jsou s touto nově určenou lokalitou pro zásadní výstavbu RD v Mostě spojeny výrazně vyšší náklady a je evidentně méně vyhovující, nežli lokalita Na Sadech. Což potvrdil i zpracovatel ÚP Atelier T-plan. V návrhu územního plánu je jako téma uvedeno „Zpracování studie Na Sadech“ a jako výsledek: „V průběhu prací na úpravě ÚP pro veřejné projednání pořizovatel úkol redukoval na respektování občanské vybavenosti podél ulic Velebudická a Okružní.“ Město Most by mělo uvést, kdy se rozhodlo pro uvedenou redukci, tedy kdy se rozhodlo pro to, aby lokalita Na Sadech byla vyloučena ze zastavitelnosti ve prospěch pozemku označeného Z113. Tato skutečnost je zcela zásadní pro posouzení postupu města Most při vyloučení lokality Na Sadech z možnosti zastavitelnosti, neboť při zadání vypracování nového územního plánu bylo zcela evidentně ještě počítáno s tím, že lokalita Na Sadech bude určena k zastavitelnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…