Vodička (Svobodní): Eurovojáci a levnější chleba

17.02.2013 9:41

Jako v Jiříkově vidění jsem byl po přečtení rozhovoru s náčelníkem generálního štábu Pavlem, který otiskly Hospodářské noviny ve středu 13. 2. 2013.

Vodička (Svobodní): Eurovojáci a levnější chleba
Foto: red
Popisek: Logo Strany svobodných občanů

Pan Petr Pavel zde obhajuje vládní nasazení 50 českých vojáků do mise pod hlavičkou EU v Mali. Pavel si myslí, že by se čeští vojáci neměli účastnit jen akcí NATO, ale i akcí pořádaných Evropskou unií. Jeho tvrzení, že: „pokud se zúčastníme operací pod hlavičkou bezpečnostní politiky EU, můžeme jako země získat lepší pozici například při vyjednáváních o zemědělských dotacích“, je pro mne docela šokující. Šokuje nejen svým obsahem, ale i svou naivní upřímností.

 Vzhledem k tomu, že pan Pavel prožil několik let na českém zastoupení při Evropské unii, tak jistě ví, o čem mluví.

 Panu Pavlovi vůbec není hanba mluvit o částce 220 miliónů korun za nasazení vojáků v Africe jako o částce poměrně velké, ale v porovnání s vojenskou misí v Afghánistánu v roční částce 1,6 mld. korun zas prý tak vysoká není. Jeho tvrzení, že „ většina států se zapojuje do různých agend EU z pragmatických důvodů a ne z čisté filantropie“ mi připomíná Haškova Švejka, kde generál z generálního štábu rozesílá naprosto nesmyslné rozkazy svým podřízeným. Všichni velitelé vědí, že je ten dotyčný šílenec, ale než to prý na ministerstvu obrany zjistí, bude to ještě nějakou dobu trvat…..

 Shrnuto, pošleme za téměř čtvrt miliardy korun padesát vojáků do Mali a Evropská unie se nám odvděčí třeba dotacemi na pěstování solárních panelů, pardon pšenice. Budeme mít levnější chleba a možná i pomazánkové  nemáslo.

 Nakonec si dovolím ještě jednu poznámku: dopravu vojáků a techniky do Afriky zaplatíme ruské společnosti Volga Dněpr s obřími letadly AN 124, protože naše  zásobovací letouny CASA za 3,6 mld. Kč by podle Pavla tuto přepravu z kapacitních důvodů nemohly uskutečnit.    

Milan Vodička je předsedou Kontrolní komise Svobodných

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Svobodni.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…