Vojtěch Vondra: Proč dát šanci ODS

07.10.2013 11:54

Ve stejnou dobu, kdy vychází chmurné prognózy volebního výsledku ODS ve volbách do PS, jsem z několika posledních voleb nejsilněji přesvědčen, že hlas je potřeba dát právě jí.

Vojtěch Vondra: Proč dát šanci ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tisková konference ODS

Nestojí za tím shoda ve volební kalkulačce ani volba nejmenšího zla z dostupných možností. Naopak, zrovna dneska je optimismu potřeba, a s tím, co ODS do voleb nabízí, se nemusím přiliš přizpůsobovat, nemusím dělat kompromisy a navíc se za ni rád postavím.

Purgatorium

Proměna, kterou strana za poslední půl rok prošla, bolí. Přes negativní emoce a strach, které ji provází, se na ní v budoucnu bude dívat jako na odražení od dna a začátku nové etapy existence. Došlo k výrazné personální obměně, většina jmen, při kterých se ježí kůže, stranické legimitace už odevzdala nebo vyklidila pozice. Do komunikace se vrátila pokora a slušnost.

2010 vs. 2013

Vodrážka David, Bém Pavel, Štastný Boris, Janeček Jiří. Němcová Miroslava, Svoboda Bohuslav, Černochová Jana, Gros Ondřej. První je vršek kandidátky před třemi lety, druhé ten letošní. K tomu, abych mohl letos hodit volební lístek ODS do urny nepotřebuji kroužky ani preferenční hlasy.

Politika, jaká má být

Kandidatura prof. Fialy v Brně je příkladem toho, že je možné, aby se do politiky dostaly výrazné tváře se vzděláním, schopnostmi něco změnit a osobním krédem. Svoboda byl svěžím větrem do pražské komunální politky, Fiala má potenciál zasáhnout celorepublikově.

Klausheimer

Mizí komplex z Klause a včerejší reakce na jeho plácání ukázaly nadhled, který převažuje. Ať ODS zůstane ostražitou vůči EU, sabotážní podtext euroskeptické nálepky je podle mě snad naštěstí na ústupu.

Nebude líp

Vít Bárta je oproti Babišovi amatér a tam, kde politický marketing začne selhávat, může nastoupit finanční kapitál pro dosažení čehokoliv. Ve volebním programu žádná strana nedokáže poskytnout přesné řešení na další čtyři roky (ostatně neplánujeme pětiletku), u ODS ale znám mantinely, ve kterých se bude pohybovat. Loterii s novými VV v podání Ano či ÚPDTO si rád odpustím.

Svobodné alternativy

Se směrem a náladou v TOP09 nemám vůbec problém. Politická strana ale není projekt na jedno volební období a stále mám pochybnost, co se stane během druhého, které topku čeká. KS avizoval odchod po prezidentských volbách a nakonec se nechal přemluvit k parlamentním, tuším, že to ale budou opravdu chtě nechtě jeho poslední. Svobodní jsou z reality vytržení, na správu státu neexistuje učebnice a univerzální ekonomická poučka.

Není důležité vyhrát, ale zůčastnit se

Moc šancí křeslu pro premiérku nedávám, není to ale důvod se na volby vykašlat. Z lidí co znám u jádra zůstali ti, kterým jde o princip a ne o vlastní prospěch. O co je těžší výchozí situace, o to víc energie do toho dávají.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…