Vraťte nám stát: Opatrně se změnami Ústavy! Není možné o nich jednat za zády veřejnosti

11.05.2015 10:00

Většina panelistů a účastníků debaty na téma „Potřebuje česká Ústava změny?“ nabádá k maximální zdrženlivosti a vyvarování se neuvážených a dostatečně neprojednaných zásahů do Ústavy a vyzývá k zahájení důkladné veřejné debaty na téma ústavních změn.

Vraťte nám stát: Opatrně se změnami Ústavy! Není možné o nich jednat za zády veřejnosti
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Občanské sdružení za obnovu demokracie Vraťte nám stát ve spolupráci s nadací Friedrich-Naumann-Stiftung uspořádalo panelovou debatu s názvem „Potřebuje česká Ústava změny?“ Debata se uskutečnila ve večerních hodinách v úterý 5. 5. 2015 v prostorách Akademického konferenčního centra AV ČR. Vystoupili v ní Jiří Dienstbier, ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu, Hana Marvanová, advokátka a předsedkyně iniciativy Vraťte nám stát Petr Pithart, docent Právnické fakulty UK a analytik Petr Havlík. Panelová debata reagovala na skutečnost, že vláda v současné době připravuje závažné změny Ústavy ČR bez toho, že by o připravovaných změnách byla informována veřejnost.

Iniciativa Vraťte nám stát ve shodě s většinou vystupujících panelistů varuje, že není možné, aby vláda připravovala novelu základního zákona státu, aniž by o tom probíhala podrobná debata v médiích a odborné veřejnosti, aniž by byly důkladně zvažovány důsledky navrhovaných změn.

„Nechceme, aby se opakovala situace při zavedení přímé volby hlavy státu, kdy Senát také bez velké pozornosti veřejnosti omezil svou výlučnou pravomoc podávat ústavní žalobu na prezidenta. Tím, že nyní je pro podání žaloby k Ústavnímu soudu třeba souhlasu tří pětin zákonodárců v obou komorách parlamentu, stal se prezident prakticky neodvolatelný, “ zdůraznila Hana Marvanová.

Proto je podle iniciativy Vraťte nám stát i většiny panelistů diskuse důležité zaměřit se především na vládou navrhovanou úpravu, podle níž by k podání žaloby na hlavu státu stačilo rozhodnutí jedné z obou komor parlamentu. Zároveň se však shodli na tom, že členové vládní koalice i opozice musí k novelizaci konstituce přistupovat s maximální zdrženlivostí a vyvarovat se neuvážených a dostatečně neprojednaných zásahů do Ústavy. V následné debatě vystoupili mimo jiné i senátoři Jiří Šesták, Jitka Seitlová a poslanec Ivan Gabal.

O OS Vraťte nám stát

Občanské sdružení Vraťte nám stát! vzniklo v roce 2012 jako platforma 40 občanských iniciativ a organizací v reakci na zveřejněné odposlechy mezi bývalým pražským primátorem Pavlem Bémem a lobbistou Romanem Janouškem. Cílem sdružení je přispět k obnově demokracie a právního státu u nás.  Více informací naleznete na: http://www.vrattenamstat.cz/.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …