Zbyněk Fiala: Aby bylo důchodcům líp

19.09.2011 8:33

Penzijní reforma předpokládá ochotu odkládat peníze 30 až 40 let s vyhlídkou, že produktivní život, ve kterém jsme se uskromnili na hranici přežití, bude vykoupen hýřivým stářím. Čistě technicky vzato, mladým se hýří snáz. Přesto, kdo nám zaručí, že tak radostně dopadne? Kalousek s Nečasem? Zkusme se jich zeptat.

Zbyněk Fiala: Aby bylo důchodcům líp
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodci sedící na lavičce v parku

Naštěstí jsem měl tu kliku, že jsem se narodil těsně po pádu totáče do ústrku a mohl zahájit pracovní kariéru penzijním vyváděním. Jako každý, kdo nechce návrat starých časů s frontou na toaletní papír krátce poté, co došly banány u příležitosti stranického sjezdu, jsem vyvedl příslušná procenta do opt-outu, nebo kam, krátce někam. Uplynulo 40 let, zodpovědně jsem zestárl, a teď koukám, kde z toho něco je. Asi mám slabé brýle, které jsem si udělal ze dna lahviček od jogurtu. Marně hledám na konci další nulu. Kdo mi to vysvětlí? Vzpomněl jsem si na postavy velikánů, jejichž portréty se nosili na tyči, s posměšnými hesly, která už jsem zapomněl. Oni si to vymysleli, jistě si budou vědět rady. Kde je mám hledat? Kde jinde než v libeňském vládním chudobinci, který byl ještě před krachem italských financí původně zamýšlen v Toskánsku.

V následující scénce budu vystupovat jako Důchodce, aby bylo zřejmé, že nejde o mně, ale o princip. Našel jsem oba staříky na dvorku, jak koulejí petang, Nečas pravačkou, Kalousek levačkou a k tomu nenápadně i špičkou populární hadrové obuvi zvané důchodka. Uvítali mne přátelsky.

Kalousek: Nemá to tady žádnou šťávu, je to tu samej omura nomura. Spíš ten omura. Vídíte někde mouchu? Kdepak, padaj jako lidi.

Nečas: Modraj jak šance. Omluvte mne, že šišlám, doštal jsem dneška šuperhrubou houšku.

Důchodce: Potřeboval bych příspěvek na cestu do Karibiku, která byla na plakátě, když mě lákali do opt-outu, abych vyvedl peníze z průběžného financování. Nezkoušejte naznačovat, že jsem se měl dobrovolně vyvést aprílem a snížit si penzi. Já to tak nenechám, chci do Karibiku!

Kalousek: Už tam jste! Jaká myslíte, že je životní úroveň běžného obyvatele karibských ostrovů?

Nečas: Dříve se nám o tom ani nesnilo, byli jsme na tom pětkrát líp. Zdálo se, že jsou nedostižní. Nakonec jsme dokázali, že to dokážeme.

Kalousek: Zbavili jsme vás rizika stáří. Báli jste se, že bude hůř. Už se bát nemusíte, hůř je. Mimochodem, nemáte volnou stovku? Dva dny jsem neviděl panáka. Tady se nebojte investovat, náš chudobinec je ostrůvkem stability.

Nečas: Máme tak vysoký rating, že máme nulové náklady na dluhovou službu. Nedáme nikomu vůbec nic.

Důchodce: Já myslel, že jde o to, aby bylo důchodcům líp...

Kalousek: A nebylo? Ale teď mě omluvte, mám něco naléhavého, jinak tu po mně zůstane ekologická superzakázka.

Vyšlo na serveru vaše věc. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Dále čtěte:
Předseda Rady seniorů: Důchodci by se mohli a měli mít u nás lépe
Vysoké romské důchody zvedly ze židle Škromacha. Už podruhé

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…