Zbyněk Fiala: Amatérská obrana

15.12.2012 16:18

Premiér Petr Nečas konečně zjistil, že má ve vládě i politické amatéry a neprofesionály. Neví, kolik jich dohromady bude, ale u Karolíny si je jistý.

Zbyněk Fiala: Amatérská obrana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně strany LIDEM Karolina Peake

Hned dvou faux pas se dopustila jinak milá dáma, kterou jsme původně považovali za záruku, že nás ani Írán, ani Severní Korea beztrestně nepřepadnou. Ostatně, na to spoléhalo i NATO. Nová ministryně obrany však Nečase překvapila, když hned první den ve funkci - a shodou okolností v premiérově nepřítomnosti - ministerstvo zrušila.

Navíc dezinformovala média. Skutečnost je taková, že premiér, zaskočený v Bruselu zprávou o vyhození generála Picka, se rozrušením natolik rozsípěl, až nebyl s to vydat hlásku. Ministryně obrany Karolina Peake se však pokoušela tvrdit, že na ni „eufemisticky řečeno zvýšil hlas“.

"Považuji za projev politického amatérismu a politické neprofesionality komentovat cokoli, co probíhá buďto na základě telefonického rozhovoru dvou lidí nebo mezi čtyřma očima," řekl českým novinářům v reakci na dotaz, co říká slovům paní, kterou den předtím navrhl do vedení jednoho z klíčových silových ministerstev své vlády.

Pak se rozcvičil, zavolal jí znovu, a tentokrát už opravdu řval, až ministryni vypadly z telefonu baterky. Proto se nakonec nedozvěděla, kam se měla s takovým nápadem odebrat.

Amatéři mají spoustu nevýhod. Například si mohou splést Grippeny, na kterých už naši piloti umí létat, s nějakým starším americkým modelem, který je výhodný spíše v obchodní než bojové operaci. Mohou také zapomenout, že jsou tam dosazeni jako prodloužená ruka někoho jiného. Mohou zapomenout spoustu věcí. Avšak tak prosté to není. Projevem politického amatérismu a neprofesionality by bylo očekávat, že Karolina Peake zapomene něco z toho, co je pro resort obrany podstatné. Nemůže zapomenout něco, co neví.

Nemůže ji ohrozit ani nejnovější prvek elektronické války, který byl nedávno vyzkoušen v australské poušti, kdy jediný elektromagnetický impuls vyřadil z provozu všechna digitální zařízení ještě účinněji než Pavel Dobeš automobilový registr. Stát se to jakékoliv armádě světa, v několika okamžicích zkolabuje. Ne tak Karolina Peake. Ta pokračuje v činnosti s charakteristickým chladem, hraničícím s chlapskou tvrdostí. Žádná elektronika jí nebude chybět. Nebyla by jí k ničemu, ani kdyby ji měla.

Když si premiér Nečas v pátek odpoledne léčil vyšeptané hlasivky syrovým vejcem a horkou vincentkou, měl ještě jeden telefonát, který si radši ztlumil. Ptal se ho jakýsi starší pán „zvýšeným hlasem“ (to ale profesionální Nečas nepřizná), jestli má tušení, kdo je tady vrchní velitel?! Představu, že je to šéfka jeho sekretariátu předem označil za amatérskou (byť obtížně vyloučitelnou). Druhá, upřesňující otázka byla mnohem těžší, protože šlo o to zjistit, kdo tady z koho dělá blbce.

Nečas zalitoval, že v Bruselu nakonec vystoupil ze staršího letadla na lince do Burkina Fasso, kam se chtěl nepoznán odebrat v převlečení za buddhistického mnicha. Marně přemítal, co na druhou otázku odpovědět, ale než si stačil připravit mlžnou formulaci, směrem od Hradu vletěl roztříštěným oknem pozlacený a malachitem vykládaný protokolární telefon uzbecké vlády.

Mezi úředníky Strakovky se okamžitě rozhořely sázky, kdo to hodil. Vyšil to děda raketou? Odpálil to Jakl stojanem od mikrofonu? Mělo to rotaci, jako kdyby to spadlo z višně - neopřel se do toho sám Hájek? To všechno jsou však jen doklady toho, jak se úředníci dovedou vyhnout podstatnému. To podstatné zní: Lze svěřit LIDEM právo zrušit obranu? A pokud ano, proč se to neřeklo dřív?

Mezitím Nečasovi zaklepal na dveře rychlý posel, který přinesl vzkaz načmáraný na rubu Zlaté buly sicilské, zřejmě na tom prvním, co padlo pod ruku. Byl trochu nesrozumitelný. Šlo o jakýsi návod k podivnému aktu, kterým se má zabránit něčemu nepřijatelnému. Konci světa ne, ten byl mezitím zrušen, ale dejme tomu prolomení nebes.

Vezmi jednu z lahví od piva, které se ti válí pod stolem - píše se v tom tajemném vzkazu - a postav na ni sousoší svatých hrdinů kapitalistické práce, které jsi dostal posledně ve sněmovně. Deklem na kulaté. Potom uchop hlavního hrdinu pod krkem, jako držadlo, zapři se nohama o hranu stolu a překlop se do stoje jednoruč, s druhou rukou v kapse. A zamysli se, pokud na to bude čas - takhle vypadá stabilita vlády z politického odpadu.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…