Zbyněk Fiala: Našlehaná čísla

08.03.2014 20:20

Překvapivé zvýšení HDP ve 4. čtvrtletí oproti tomu předchozímu o 1,9 procenta neznamená, že se ekonomika rozeběhla k 8 procentnímu růstu. Jsou to dost našlehaná čísla, která jsou podepřena jednorázovými účetními efekty administrativních rozhodnutí a počasím.

Zbyněk Fiala: Našlehaná čísla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Lidé uspíšili nákupy, aby předešli důsledkům oslabené koruny, plnily se sklady s cigaretami před zvýšením tabákové daně, doplňovaly se prořídlé zásoby. Stavělo se déle, ale zakázek nepřibylo. Zatím je to oživení, jako když šlápnete mrtvému na hrudník, a on rázně vydechne. A teď děs, běs: Ve stálých cenách je loňské HDP stejné jako roku 2007!!

Rozdíl tu je, tři čtvrtiny roku byla ekonomika v poklesu a až v posledním čtvrtletí naznačila, že by se mohla zmátořit. Když ustoupíme od meziročního srovnání (jaro proti jaru, podzim proti podzimu) vidíme zlepšení už ve druhém čtvrtletí (jaro proti zimě). Celkový výsledek je sice záporný, hrubý domácí produkt za rok 2013 očištěný o nestejný počet pracovních dní, cenové vlivy a sezónnost byl podle zpřesněného odhadu meziročněnižší o 0,9 %. Čísla ze závěru roku však vypadají velkolepě, jak ukazuje tabulka ČSÚ:

http://www.czso.cz/csu/csu.nsf/informace/chdp030614.docx

Skutečný přírůstek výkonnosti české ekonomiky je však menší. Hrubá přidaná hodnota, kterou získáme tak, že od konečného produktu odečteme meziprodukt a čisté produktové daně (odečteme DPH a spotřební daně, ale naopak přičteme dotace), podle analytika Petra Dufka z ČSOB vzrostla v závěru roku jenom o 0,6 procenta.

http://www.prvnizpravy.cz/zpravy/byznys/analytik-csob-hdp-prvni-dojem-nestaci/

Ohlédnutí několik let zpátky pak ukazuje, že teprve loňské HDP ve výši 3 881 miliard korun v běžných cenách („našlehaná čísla“ s přispěním inflace) konečně o fous překonalo úroveň roku 2008 (kdy činil 3 848 miliard korun). Dluh, který způsobilo chaotické předstírání reforem pravicovými koalicemi, nebude snadné vyrovnat.

Je to vlastně ještě horší. Ve stálých cenách roku 2005, tedy při použití trochy statistického násilí, které se snaží odhlédnout od cenových pohybů, je loňský výsledek (3 554 miliard korun) hluboko pod úrovní roku 2008 (kdy HDP činil 3 635 miliard korun) a jen nepatrně převyšuje úroveň roku 2007 (s 3 526 miliardami korun). Jinými slovy – léta vlády pravice (2007 – 2013) jsou léta naprosto ztracená. HDP ukazuje, co nevzniklo, a veřejný dluh, co bylo ukradeno.

Když si pak na adrese http://www.czso.cz/csu/csu.nsf/informace/chdp030614.docx otevřete dole na stránce odkaz na Graf 3 Hrubý domácí produkt, uvidíte nejen vývoj HDP v běžných cenách a stálých cenách (z roku 2005) za delší období, ale zároveň i jev, který běžnému pohledu uniká. V letech 1995 – 1999 produkce spíše stagnovala (je to ale přepočet, takže čísla směrem dozadu od roku 2005 relativně rostou, jak se postupně načítají vlivy inflace). Výraznější růst (ve stálých cenách) je teprve po roce 2002 do roku 2008, ale pak už zase spadneme pod tuto hladinu.

Chceme-li vědět, o co jsme stagnací ekonomiky přišli, podívejme se na to, co jsme předchozím růstem ekonomiky získali. Konkrétní čísla najdete na druhém listu excelového sešitu. Rozdíl ve výši HDP mezi roky 2002 a 2008 ve stálých cenách činil skoro bilion korun (950 miliard), samozřejmě i se započtením oněch statistických kouzel. Držme se tedy přírůstku v běžných cenách. Ten byl ještě o čtvrtinu vyšší - 1 281 miliard korun. Pak tedy následovala stagnace (za Brežněva se říkalo „zastój“), kdy rozdíl výše HDP mezi lety 2008 a 2013 byl ve stálých cenách v mínusu (o 82 miliard korun) a v běžných cenách v nepatrném plusu (o 33 miliard). S obrovským propadem HDP ve stálých cenách mezi lety 2008 a 2009 ve výši 164 miliardy korun jsme se tedy nedokázali plně vyrovnat dodnes a poradila si s ním jen našlehaná čísla v běžných cenách s inflační injekcí ČNB.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

11:34 Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

Denní glosa Jiřího Weigla