Zbyněk Fiala: Strategické partnerství Číny a Ruska

13.12.2022 11:28 | Komentář

Delegace vedené předsedy vlád obou zemí jednaly 5. prosince tak jako každoročně už po 27. v řadě o rozvoji spolupráce, tentokrát formou videokonference.

Zbyněk Fiala: Strategické partnerství Číny a Ruska
Foto: Archiv autora
Popisek: Zbyněk Fiala, žurnalista, v minulosti dlouholetý šéfredaktor časopisu Ekonom.

Česká média to nezaznamenala, ale na oficiálním webu ministerstva zahraničních věcí Čínské lidové republiky lze najít zajímavou zprávu o prohlubující se spolupráci s Ruskem. Popisuje videokonferenci z 5. prosince, která probíhala na čínské straně ve Velké síni lidu v Pekingu. Zúčastnili se jí čínský premiér Li Kche- čchiang a ruský premiér Michail Mišustin spolu s řadou dalších vedoucích vládních činitelů na obou stranách. Jak ze zprávy vyčteme, obě země spolupracují v rámci čínsko-ruského komplexního strategického partnerství koordinace.

Na předním místě zpráva uvádí, že přítomen byl místopředseda Státní rady a předseda Výboru pro čínsko-ruskou investiční spolupráci a Výboru pro čínsko-ruskou energetickou spolupráci na čínské straně Chan Čeng. Z toho lze usoudit, že předmětem jednání byla spolupráce na velkých investičních projektech v Číně, zejména infrastruktury pro vývoz ruských energetických surovin. Podorobněji o nich nejspíš hovořili v „pracovních zprávách“ činitelé s konkrétněji vymezenou odpovědností, kteří jsou ve zprávě také vyjmenováni. Nejznámější je někdejší ruský ministr energetiky a nynější místopředseda vlády Alexander Novak, který se nepochybně vyjadřoval k projektům z ropné a plynařské oblasti.

Z dalšího textu nelze vyčíst nic z nejrůznějších tvrzení západních médií o tom, že Čína začíná ztrácet o Rusko zájem. Číňané zdůrazňují pravý opak s odkazem na úspěšnou zářijovou schůzku prezidenta Si Ťin-pchinga s prezidentem Vladimirem Putinem. Přehlédnuta by neměla být poznámka čínského premiéra, že ekonomiky obou zemí se velmi dobře doplňují, stejně jako sdělení ruského premiéra, že „Rusko je připraveno spolupracovat s Čínou na řešení globálních výzev a na podpoře rozvoje multipolárního světa“.

Dejme prostor samotné zprávě čínského zamini:

Li Kche- čchiang uvedl, že Čína a Rusko jako největší sousedé a rozvíjející se trhy se těší tradičnímu přátelství a vždy rozvíjely bilaterální vztahy založené na principu nespojenectví, nekonfrontace a necílení na jakoukoli třetí stranu.

Úspěšná schůzka prezidenta Si Ťin-pchinga s prezidentem Vladimirem Putinem v září tohoto roku energicky posunula vpřed rozvoj bilaterálních vztahů.

Pravidelné setkání čínského premiéra a ruského premiéra je už 27 let každoroční institucionální rutinou a hraje pozitivní roli při plánování a rozvoji praktické spolupráce mezi Čínou a Ruskem v různých oblastech.

Čína je připravena udržovat výměny na vysoké úrovni s Ruskem, posílit výměny a spolupráci v různých oblastech, prohloubit čínsko-ruské komplexní strategické partnerství koordinace, dodržovat základní normy upravující mezinárodní vztahy, zajistit mír, stabilitu, rozvoj a prosperitu regionu a světa jako celku a přinést více výhod oběma národům.

Li Kche- čchiang a Mishustin si vyslechli pracovní zprávy Chan Čenga, vicepremiéra Státní rady, a předsedy čínsko-ruského výboru pro humanitní spolupráci na čínské straně Sun Čchun-lana, a místopředsedy Státní rady a předsedy Výboru pro pravidelná setkání mezi čínským premiérem a ruským premiérem a Mezivládní komise pro spolupráci severovýchodní Číny a Dálného východu a regionu Bajkal Rusko na čínské straně Chu Čchun-chua, stejně jako ruského odpovědného představitele příslušných mechanismů a prvního místopředsedy vlády Andreje Bělousova a místopředsedů vlády Taťány Golikovové, Alexandera Novaka, Jurije Trutněva a Dmitrije Černyšenka.

Li Kche-čchiang a Mišustin pozitivně komentovali efektivní a pragmatickou práci výborů obou stran v uplynulém roce.

Li Kche-čchiang poznamenal, že ekonomiky Číny a Ruska se velmi dobře doplňují, a vyjádřil naději, že obě strany plně využijí bilaterální mechanismy spolupráce, budou dále rozvíjet projekty spolupráce v klíčových oblastech a zvyšovat úroveň hospodářské a obchodní spolupráce. Obě strany by měly optimalizovat postupy celního odbavení v přístavech a udržovat průmyslové a dodavatelské řetězce stabilní a nepřerušené. Je třeba usilovat o prohloubení mezilidských výměn a výměn na nižší než celostátní úrovni a upevnit základy veřejné podpory přátelství mezi oběma zeměmi.

Mišustin uvedl, že komplexní strategické partnerství koordinace mezi Ruskem a Čínou si udrželo dobrou dynamiku rozvoje i za současné složité mezinárodní situace. Bilaterální spolupráce v různých oblastech pokračovala. Rusko je ochotno spolupracovat s Čínou na plné realizaci mechanismu pravidelných setkání mezi ruským premiérem a čínským premiérem, posílit spolupráci v klíčových oblastech, jako je ekonomika a obchod, prohloubit mezilidské a kulturní výměny, zlepšit a zkvalitnit bilaterální spolupráci a upevnit přátelství a dobré sousedské vztahy mezi Ruskem a Čínou. Rusko je připraveno spolupracovat s Čínou na řešení globálních výzev a na podpoře rozvoje multipolárního světa.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …