Zdeněk Joukl: Dopis obchodníkům atd.

30.08.2021 13:07 | Komentář

Sedět na dvou židlích, být ve střetu zájmů – to není tak jednoduché a málokdo to zvládne. A v takové situaci je skoro každý obchodník-prodavač. Má dodržovat proticovidová opatření vlády a současně být přívětivý na zákazníky?

Zdeněk Joukl: Dopis obchodníkům atd.
Foto: Archiv Zdeňka Joukla
Popisek: Zdeněk Joukl

Myslí si, že když Opatření bude striktně dodržovat, tak odradí zákazníky, kteří Opatření nedodržují. Nejenže k němu již nepůjdou, ale, co je horší – půjdou ke konkurenci. A tak je k nim tolerantní. Jenže tím ohrožuje zákazníky ostatní. Co teď? Co byste tomu chudákovi poradili?

Jeden z nich mi řekl, že si z vyhlášek a zákonů vybírá. Ty, které se mu nelíbí, prostě nedodržuje. Namítl jsem mu, že když to samé budou dělat zločinci, tak se budeme všichni bát vyjít na ulici. Navíc pochybovat o Opatřeních, která schválili odborníci, se mi zdá poněkud troufalé. Je to sice demokratické – každý může „kecat“ do čehokoliv, ale je to neférové k zvoleným zástupcům. Poslanci a jejich důvěrou poctěná vláda mají rozhodovat za nás. (Zákon o obecném referendu je stále v nedohlednu.)

Anketa

Důvěřujete Aleně Schillerové?

69%
28%
hlasovalo: 6211 lidí

Velké problémy obchodníkům mohou nastat tehdy, když se někdo ze zákazníků nakazí například mutací Delta. Při trasování uvede, že byl v obchodě, kde zákazníci i prodavač neměli respirátory. Tito všichni pak budou podrobeni testům. Běda, kdyby se zjistilo, že prodavač je nakažený.

Do problémů s nedodržováním Opatření se ale dostane i zákazník ukázněný, který si respirátor před prodejnou nasadí. Má se hádat s prodavačem? Má porušování Opatření nahlásit na Krajskou hygienickou stanici? Kam pak bude chodit nakupovat, když jde třeba o jedinou prodejnu v celém širém okolí? Zeptáte se možná: Proč prodejny nekontroluje státní nebo městská policie?

Nechtějí. Nechtějí se hádat s lidmi. Policie je tak „zalezlá“ ve svých služebnách a jenom čeká, až jí občané zavolají o nedodržování Opatření. Za to policii, jako občané, platíme z daní? Přitom máme jedny z nejvyšších daní v Evropě. Viz pozdní Den daňové svobody – 25. června 2021.

tabulka

Vydávat Opatření, která nejsou dostatečně kontrolovaná, je v ČR skoro k ničemu.

Podobný dopis bych mohl s klidem napsat i všem řidičům meziměstských autobusů, průvodčím ve vlacích a letuškám. Čím ale pak budu jezdit, když auto jsem dal před patnácti lety do šrotu? Na taxíka mi důchod stačit určitě nebude.

Zdeněk Joukl
praktický sociolog, nestraník a nezvaný dobrovolný poradce vlády ve věcech covidových

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …