Zdeněk Joukl: Jak dopadly volby do Poslanecké sněmovny 2021?

13.10.2021 10:48 | Komentář

Skoro každý dnes píše komentáře k výsledkům voleb, a tak mi nezbývá než přispět také svou kapkou do Rožmberského rybníka.

Zdeněk Joukl: Jak dopadly volby do Poslanecké sněmovny 2021?
Foto: Archiv Zdeňka Joukla
Popisek: Zdeněk Joukl

Hlasování voličů si vysvětluji také jako reakci na chování vlády v době pandemie. V době krize se totiž poznají opravdové charaktery lidí, politických stran a hnutí.

Podle bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymuly způsobila vláda (ANO a ČSSD s podporou KSČM) svými pozdními a chaotickými opatřeními zbytečnou smrt 15.000 našich občanů. Podle mne to bylo až 25.000 mrtvých. Z toho za přibližně 5.000 mrtvých zodpovídá ministr vnitra Hamáček (předseda ČSSD), který nezajistil důslednou kontrolu ani těch pozdních Opatření vlády, a nezajišťuje je dodnes. On a jím řízená policie přes opět rostoucí čísla výskytu nákazy nanejvýš jen napomíná! ANO ve volbách přišlo o 2,52 % hlasů, ČSSD o 2,62 % a podporovatelka vlády KSČM dokonce o 4,15 %. Poslední dvě jmenované strany vypadly z Poslanecké sněmovny úplně.

Jelikož „Pětikoalice“ má ve sněmovně pohodlnou většinu 108 hlasů, dojde ke změně vlády (problémy mohou  nastat při vážné nemoci prezidenta). Populismus, zadlužování země, diletantství při ochraně před koronavirem a společensky problémový premiér budou snad nahrazeny reálnými a účinnějšími opatřeními a odpovídající osobností. Také uvítám,
když premiérem bude rodilý Čech. Předpokládám totiž jeho větší zodpovědnost za Český stát a lid.

Potěšilo mne, že Volný blok se nedostal nad hranici 1,5 %. Tím nedosáhl na volební státní příspěvek. Strana se sklony k extrémismu tak přišla o miliony.

Fandil jsem také straně Přísaha, ale v současné situaci je možná dobře, že se těsně nedostala do sněmovny (omlouvám se panu Šlachtovi). Proč? Protože by se ji premiér určitě za každou cenu pokusil přesvědčit, aby s ním šla do vlády, a nebo menšinovou vládu (spolu s SPD) podporovala. Potom by ekonomický pád, zadlužování a další „vyvražďování“ obyvatel mohlo pokračovat. Přísahu může utěšit, že za hlasy dostane od státu příspěvek 25 milionů na další činnost.

„Pětikoalice“ by si však měla dát velký pozor na to, aby se nevrátila ke kmotrovským praktikám a korupci, které vedly k Babišovu vítězství v předchozích volbách, ale nyní hlavně na to, aby ji Babiš a jeho poradci nerozeštvali.

Výsledek voleb vidím optimisticky. Teď půjde jen o to, aby nové vládní strany nezklamaly naděje jejich voličů, nepropadly populismu, a začaly tvrdě makat ve prospěch občanů ČR. Aby občan byl důležitější než volební preference vládních stran a „koryta“ pro politiky a jejich známé.

Zdeněk Joukl, praktický sociolog, nestraník atd. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …