Zdeněk Joukl: Kontroly až od 4. listopadu – promořování pokračuje

23.10.2021 10:02 | Komentář

Vydávat v ČR Opatření, bez časté kontroly, je zbytečné plýtvání časem a energií.

Zdeněk Joukl: Kontroly až od 4. listopadu – promořování pokračuje
Foto: Archiv Zdeňka Joukla
Popisek: Zdeněk Joukl

Včera denní počty nakažených covidem – 19 vystoupaly na 3276. V nemocnicích bylo 726 lidí ( z toho 114 ve vážném stavu) a zemřelo nás devět. 

Anketa

Chcete Pekarovou Adamovou za předsedkyni Poslanecké sněmovny?

4%
93%
hlasovalo: 47019 lidí
Tato čísla již stoupají delší dobu a to včetně reprodukčního čísla, které je již 1,5. Dle ministra zdravotnictví hrozí omezení neakutní péče v nemocnicích. Prostě téměř katastrofa. A co dělala vláda? Do včerejšího dne skoro nic! Teprve včera se vláda rozhoupala, ale to, že MeSES doporučuje okamžité testování ve školách a továrnách, to vládu stále nezajímá. Takto se pomalu ale jistě ze slušného ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha stává „masový vrah“. Chystá se sice do Finska dělat velvyslance (možná odměna za vstřícnost k premiérovi?), ale pořád je ještě zodpovědným ministrem ! Ke všemu ani bývalá opozice (nyní Pětikoalice s budoucí pohodlnou většinou v Poslanecké sněmovně) o křeslo ministra zdravotnictví, a s ním spojenou zodpovědnost za šířící se Pátou vlnu pandemie, nemají zájem.

Takže co teď?

Poslouchat doporučení MeSES a k tomu dále intenzivně provádět kontroly stávajících Opatření vlády. A bez pardonu pokutovat! Taková jedna pokuta ve výši například 10 000 Kč, ta antirouškaře pěkně naštve a udělá více práce než týdenní domlouvání tisícům těch, kteří roušky ve veřejné dopravě a v obchodech ze zásady nenosí. Zdarma tento „zločin“, jako zajímavost a do nebe volající nespravedlnost, rozšíří ráda média, takže druhý den to budou vědět skoro všichni občané.

Ovšem určovat termín kontroly (na 4. a  6. listopadu) může pouze ten, kdo netuší, že kontrola bude jenom formální a nedosáhne trvalých výsledků. Tyto dva dny si antirouškaři dají pozor a pak budou zase nahoře bez a budou ohrožovat hlavně seniory.

Paní hlavní hygieničce Svrčinové jsem fandil, když na Ostravsku zavedla při růstu covidových nakažení opatření proti nim ze dne na den. A to proto, že si vážila lidských životů. Od té doby, co je v Praze, mi připadá, že nějak „změkla“ a na kontroly, které se měly dělat již dávno, si dává 14 dnů.

Tím, že  se kontroly prakticky nedělaly, narostly počty nakažených, hospitalizovaných v nemocnicích a také mrtvých. Narostlo incidenční i reprodukční číslo. A teď dochází k paradoxu, že hygienici již nebudou zvládat kontroly, jejichž nutné velké množství si sami zavinili svou předešlou kontrolní nečinností! Jenže toto si pravděpodobně nepřiznají a budou se vymlouvat na malý počet pracovníků, který zavinila některá z předešlých vlád.

Problémem je také při kontrolní činnosti spolupráce s policií.

Jak, za 60 let kontaktů, znám úředníky, tak nejenže vyhlásí termín kontroly, ale také si na kontrolu vezmou s sebou uniformovaného policistu. Aby bylo již z dálky vidět o co jde, a aby se ti, kteří porušují Opatření vlády mohli rychle „upravit“, a tak kontrolou projít.

Takže se „vlk nažere a koza zůstane celá“, jak bývá v ČR zvykem. A tuto „šaškárnu“ budou ještě ke všemu platit občané ze svých daní.

Kdybych byl ředitel Krajské hygienické stanice, tak si civilní doprovod ke svým pracovníkům při kontrolách zajistím smlouvami na Dohodu o provedení práce. A to s judisty, boxery, zápasníky atp. ze sousedního města.   

Laxní přístup policie jsem si vykládal před volbami jako snahu nedráždit voliče. Teď by se ovšem situace mohla zlepšit a policie by mohla být samostatně více vidět v obchodech i ve veřejné dopravě. Doufejme. Naděje prý umírá poslední.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…