Zdeněk Joukl: Zkrácené prázdniny 2021 (Na tabu já “dlabu”)

29.05.2021 7:38 | Komentář

O některých témateh se lidé nebaví. Například ze slušnosti, nebo proto, aby se téma neobrátilo proti nim a jejich známým. Jedním z takových témat jsou i letní dvouměsíční školní prázdniny.

Zdeněk Joukl: Zkrácené prázdniny 2021 (Na tabu já “dlabu”)
Foto: www.joukl.cz
Popisek: Zdeněk Joukl

Stálo by za to srovnat, kolik jsme měli my dnů všech prázdnin (ročník 1941 – chodili jsme k tomu do školy i v sobotu), a kolik jich měly děti před covidem a kolik při něm. Udajně naše děti patří k těm “nešťastníkům”, kteří mají nejméně vyučovacích hodin v Evropě.

Anketa

Myslíte, že se Dominik Feri ještě vrátí do politiky?

5%
71%
hlasovalo: 14839 lidí

Také  bude vhodné zjistit, kolik času děti ušetřily nebo promrhaly učením se přes internet (mohlo by to  být poučné  srovnání s některými  australskými dětmi, které pro velké vzdálenosti, chodí do školy minimálně).

Závěr by měl být jednoduchý: kolik dnů děti od 1.3. 2020 do 30.6.2021 zameškaly a zameškají, o tolik dnů se jim jednoduše zkrátí hlavní prázdniny. Jak prosté! Jelikož ve vedrech se, dle učitelů, děti špatně učí, bylo by zkrácení prázdnin vhodné uskutečnit ve druhé polovině srpna.

Stále sice ze všech stran slyšíme, jak je důležité, aby děti chodily do škol. Nejsem si ale jistý tím, zda totéž uslyšíme při zmíňce o prázdninové výuce. Toto klasický populista jistě odmítne zařadit na bod jednání například Poslanecké sněmovny, ale dokonce odmítne o tom i jen přemýšlet.

Kolik lidí navíc mne bude za tuto myšlenku “milovat”, to raději nebudu ani odhadovat.

Útěchou mi může být snad jen to, že ještě více “lásky” bude čekat ty, kteří navrhují (pro částečně nekvalitní výuku) celé ročníky opakovat.

Zdeněk Joukl, praktický sociolog atd.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla