Zdeněk Koudelka: Schwarzenbergova neústavní klička

01.06.2013 18:40

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg chce obejít prezidenta a místo velvyslance pověřit vedením některých zastupitelských misí v zahraničí chargé d´affaires.

Zdeněk Koudelka: Schwarzenbergova neústavní klička
Foto: hns
Popisek: Zdeněk Koudelka byl i kandidátem na ústavního soudce

Jedná-li stát navenek, musí jednat podle mezinárodního práva. To opravdu umožňuje, aby chargé d´affaires pověřoval ministr zahraničí. Ovšem představitel státu musí dodržovat i vlastní ústavu. Naše ústava dává právo prezidentovi pověřovat ne pouze velvyslance, ale všechny vedoucí zastupitelských misí, což jsou velvyslanci, vyslanci a též chargé d´affaires.

Je pravda, že zvyklost u nás je taková, že chargé d´affaires pověřoval ministr. Tato zvyklost se vytvořila za československé federace, když tehdejší ústava dávala prezidentu právo pověřovat jen velvyslance a vyslance, ne všechny vedoucí zastupitelských misí. Od roku 1993 však nová ústava dává prezidentovi právo pověřovat všechny vedoucí zastupitelských misí bez ohledu na hodnostní třídu. Je historicky zajímavé, že ministr zahraničí chce užít postup, který platil za Gustava Husáka. Musí ale dodržovat platnou ústavu. Pokud dosavadní prezidenti proti tomu nic nenamítali, bylo možné tuto zvyklost akceptovat. Projeví-li však prezident nesouhlas, nelze nadále postupovat podle praxe vytvořené v době platnosti předchozích ústav. Je nutné se podrobit znění ústavy platné.

Využije-li ministr zahraničí Karel Schwarzenberg možnosti pověřovat chargé d´affaires podle mezinárodního práva bez ohledu na naši ústavu, dostane se na stejnou pozici jako nacisté, kteří vyvozovali z oprávnění hlavy státu zastupovat stát navenek podle mezinárodního práva legalitu odevzdání území Čech a Moravy Adolfu Hitlerovi prezidentem Emilem Háchou 15. 3. 1939, což bylo v rozporu s platnou československou ústavou.

Autor je právník

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…