Zdeněk Lanz: Náčelník generálního štábu brečící, zvracející?

17.07.2022 18:02 | Komentář

Od 1. července 2022 se oficiálně stal náčelníkem generálního štábu české armády Karel Řehka. Symbolicky převzal funkci při oslavách Dne ozbrojených sil na pražském Vítkově od svého předchůdce již o den dříve. Cesta k jeho jmenování ale nebyla jednoduchá. Ministryně obrany jednala s prezidentem republiky o obsazení této nejvyšší armádní funkce několikrát. Původně měli každý svého kandidáta a tak jméno Řehka lze považovat za jakýsi kompromis. Výtky k tomu, že generál s jednou hvězdičkou je pro tuto funkci málo vyřešil prezident republiky 22. června, když na návrh vlády povýšil Řehku na generálmajora.

Zdeněk Lanz: Náčelník generálního štábu brečící, zvracející?
Foto: Hana Brožková
Popisek: Jmenování brigádního generála Ing. Karla Řehky, ředitele sekce logistiky Ministerstva obrany, do hodnosti generálmajora

Na tom všem by pořád nebylo nic divného, kdyby ovšem …

„Stydím se, stydím se, stydím se. Je mi smutno, chce se mi brečet, je mi zle, chce se mi zvracet a mám vztek. Taková nuznost, ubohost, nízkost... To se nedá rozdýchat. Uráží mě to jako vojáka a uráží mě to jako občana ČR.“

„Začít vykřikovat o stahování, chybách, okupaci a špatné strategii v době, kdy utržíme ztráty na bojišti, není jen plivnutí do tváře vojáků, které jsme tam poslali. To je podkopávání naší obranyschopnosti a bezpečnosti! Tálibánu říkáme, že je třeba ještě chvíli vydržet a útočit dále a že Češi jsou to správné slabé místo.“ (Zdroj: lidovky.cz).

Tak reagoval v říjnu 2018 brigádní generál Řehka na kritické vyjádření tehdejšího předsedy sněmovního zahraničního výboru Lubomíra Zaorálka ohledně působení našich vojáků spolu s NATO v Afghánistánu (viz video DVTV).

V listopadu 2019 uvedlo tiskové oddělení ministerstva obrany, že náčelník generálního štábu Aleš Opata záležitost osobně s Řehkou projednal. „Kázeňské řízení je tímto uzavřeno. Vzhledem k tomu, že je správní řízení neveřejné, včetně výsledků řízení, nebudeme sdělovat další podrobnosti.“ (Zdroj: týden.cz).

V zákoně č. 219/1999 Sb. Zákon o ozbrojených silách České republiky se mj. dočteme, že Generální štáb Armády České republiky zabezpečuje velení armádě a že v jeho čele je náčelník Generálního štábu. A ten je podřízen ministrovi.

Karel Řehka je tedy v současné době funkčně nejvyšší voják Armády České republiky. A logicky se nabízí otázka, zda by v této nejvyšší vojenské funkci měl být člověk, který není schopen ovládat své emoce, který reaguje hystericky, kterému se z názoru politika na působení našich vojáků v zahraničí chce brečet a zvracet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…