Zdeněk Lanz: Nákup F-35 - smysluplná investice, nebo největší blamáž při rozvoji a modernizaci ozbrojených sil?

16.10.2023 16:19 | Komentář

Tomu, kdo se zajímá o vojenskou techniku a současně sleduje medializované armádní zakázky a je finančně průměrně gramotný, se mohly při čtení článku s nadpisem Vláda schválila nákup 24 letounů F-35, celkem vynaloží 150 miliard korun (České noviny ČTK, středa 27. září 2023), doslova „protočit panenky“.

Zdeněk Lanz: Nákup F-35 - smysluplná investice, nebo největší blamáž při rozvoji a modernizaci ozbrojených sil?
Foto: Lockheed Martin
Popisek: Letouny F-35

(ZDE) 150 miliard Kč! To ale nebylo nic proti tomu, co teprve mělo přijít o dva dny později. Celkové náklady na stíhačky F-35 budou podle tisku činit 322 miliard Kč, píše stejný server 29. září 2023 s odkazem na Mladou frontu Dnes a deník Právo ZDE. Sice se má jednat o odhad nákladů českého ministerstva obrany na pořízení a provoz stíhaček F-35 do konce jejich životnosti v roce 2069, ale čtenáře, jehož mysl ovládá alespoň trocha zdravého rozumu, může celkem logicky napadnout, že se asi někdo úplně zbláznil. 

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29500 lidí

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) je nákup efektivním řešením, protože přínos schopností tohoto systému za dobu jeho životnosti je v porovnání s penězi, které Česko zaplatí, výrazně vyšší než při pořízení jiného typu letounu (viz článek Vláda schválila…ZDE).

Po roce 2034 budou podle Černochové náklady na provoz zhruba tři procenta z obranných výdajů, tedy zhruba 4,9 miliardy korun ročně včetně výdajů na palivo a munici. Z hlediska celkového životního cyklu, tedy až do roku 2069, tak podle ní vyjde pořízení a následný provoz letounů F-35 na 700 korun ročně na jednoho obyvatele ČR – „uklidňuje“ ve stejném článku občany ministryně obrany.

Náčelník generálního štábu si zase podle článku Řehka: nákup F-35 neoslabí jiné projekty, prioritou je těžká brigáda (České noviny ČTK z 27. září 2023 ZDE) myslí, že nákup letounů F-35 je důležitý kvůli nutnosti udržet si technologickou převahu nad protivníky, což lze podle něj dosáhnout pouze s letounem F-35. Prezidentův názor se zase dozvíme z článku Pavel: Nákup letounů F-35 je dobrou volbou pro zajištění kvalitní obrany (České noviny ČTK, 27. září 2023 ZDE).

Vyjmenovávání armádních zakázek, které se tzv. „nepovedly“, by zabralo hodně času a asi by to nikam nevedlo. Je to spíš téma na samostatný článek. Vraťme se proto raději k dějům aktuálním.

Velmi zajímavé informace, včetně kritických hlasů k nákupu F-35, se dočteme např. v článku ANALÝZA: Miliardový nákup. Peníze za F-35 by stačily na modernizaci celé armády (denik.cz, 1. října 2023 ZDE). Najdeme tam i dřívější vyjádření dnešního prezidenta republiky. Dovolím si citovat: Na otázku chystaného největšího nákupu v historii české armády se novináři ptali i generála Petra Pavla ještě jako prezidentského kandidáta. V srpnu 2022 k tomuto tématu uvedl: „Je třeba zvážit, zda opravdu potřebujeme čtyřiadvacet supermoderních stíhaček, jejichž nabídková cena určitě neklesne, protože aktuálně je po nich velká poptávka. Navíc zakázku nezaplatí tato, ale až příští vláda. Možná v těžších časech. Proto bych volil gripeny.“

Asi nejzajímavější pasáží článku je shrnutí, co všechno by se pro armádu dalo nakoupit za částku sto dvacet miliard korun:
- 22 letounů JAS 39 Gripen C/D, aby jich armáda měla 36 a mohla vyzbrojit tři letky
- 2 transportní letouny A400M Atlas, nebo jejich levnější alternativy
- 100 modernizovaných tanků M1A1SA Abrams
- 2 baterie systému protivzdušné obrany dalekého dosahu David's Sling
- 18 odpalovacích zařízení raketometů HIMARS
- 10 těžkých bojových dronů Eitan
- 20 středních vrtulníků AW101
- 4 bitevní vrtulníky AH-1Z Viper

Bez zajímavosti není ani informace, že Americké letectvo (USAF) provedlo poslední certifikační let letounu F-35A Lightning II s testovací verzí nové jaderné pumy B61-12. Test napodoboval reálný scénář průniku F-35A do hlídaného vzdušného prostoru a provedení taktického jaderného úderu (Letoun F-35A dokončil testování jaderných pum B61-12, armádnínoviny.cz 7. října 2021 ZDE).
Názor na to, zda potřebujeme letouny F-35 Lightning II, nechť si udělá každý čtenář sám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…