Zdeněk Lanz: Nebezpečně vychýlené kyvadlo dějin

08.07.2023 13:50 | Komentář

S postupným „odcházením“ autentických pamětníků dějů minulých, zejména poslední světové války a toho, co jí předcházelo, začínají se minimálně se stejným tempem objevovat pokusy o přepisování historických událostí.

Zdeněk Lanz: Nebezpečně vychýlené kyvadlo dějin
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slavnostní vypravení tramvaje v ukrajinských národních barvách a připojení hlavního města k ukrajinské vládní fundraisingové platformě UNITED24

Někteří novináři, historici, politici jsou za mrzký peníz či vidinu budoucích prebend ochotní překroutit téměř cokoliv. Asi nejmarkantněji je to vidět na servilním chování některých našich politiků k sudetským Němcům a současně na jejich chorobné nenávisti k jinému národu.

Ale nic není jen černobílé. A tak si člověk, sledující mezinárodní politickou situaci již před 24. únorem 2022, může udělat vlastní úsudek o skutečných příčinách eskalace konfliktu na východě Ukrajiny. Zpočátku se zdálo, alespoň podle intenzivních a na první pohled nadějně vyhlížejících vyjednání znepřátelených stran, že dosažení příměří a prostoru pro další jednání bude dosaženo během několik dní. Ale pak najednou, jako když utne. Proč asi?

Pamětníci, do nichž po celá desetiletí vládnoucí socialisticko – komunistický režim horem dolem vtloukal lásku k Sovětskému svazu a nenávist k americkým imperialistům, jsou dnes vystaveni podobné propagandě, ale s opačnou polarizací. USA jsou náš spojenec nejvěrnější, Ruská federace nepřítelem až za hrob.

I přes nepřátelskou studenoválečnickou rétoriku mezi USA a bývalým SSSR se tehdejším vrcholným představitelům nakonec vždy podařilo vyhrocené vztahy ukočírovat a odvrátit tak globální konflikt. Uvědomovali si totiž, že by neměl vítězů a zůstala by po něm jen zpustošená planeta.

Lidstvo je ale nepoučitelné a zkušenost je nepřenositelná. Jen tak je možné si vysvětlit, že někteří naši představitelé a vojáci, stižení patologickou rusofobií, jako by zapomněli na slova mír, příměří, kompromis a stále volají po boji a zbrojení.

Pro udržení míru je především potřeba dělat mezi lidmi osvětu. Ale jak, když mnozí se už nejen bojí říkat něco jiného, než hlásá oficiální propaganda, ale dokonce se bojí i něco jiného poslouchat.

Ale nemáme na vybranou, mluvit se o tom musí. Protože neustálé „rozhicovávání“ militaristických nálad nemůže dopadnout dobře.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Poučení ze Zašové

10:14 Zdeněk Jemelík: Poučení ze Zašové

Valašská vesnice Zašová má pevné místo v mých vzpomínkách na vzdálené mládí, proto mě zaujala zpráva…