Zdeněk Schwarz: Jde o životy pacientů, ne o zbytečné telefonáty a předvolební boje

30.06.2014 15:31

Problémy s umisťováním pacientů v pražských nemocnicích začínají gradovat. Ředitel pražské záchranky, MUDr. Zdeněk Schwarz by rád s nemocnicemi, ale také ministerstvem zdravotnictví kontinuálně spolupracoval na předání pacienta, tak, aby nebyl ohrožen jeho následný zdravotní stav. Předvolební zviditelňování stejně jako zbytečné telefonáty Schwarz odmítá. Jak vyřeší současné spory šéf pražské záchranky? Stane se ze sanitek noční výjezdové taxi "zdarma"?Jaká řešení ředitel MUDr. Zdeněk Schwarz navrhuje sdělil i-magazínu VIPosobnosti.eu

Zdeněk Schwarz: Jde o životy pacientů, ne o zbytečné telefonáty a předvolební boje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Zdeněk Schwarz (ODS)

Před několika dny jste si chválil spolupráci s nemocnicemi. Problémy s umisťováním pacientům se ale vrátily. Kdo a proč podle vás pochybil?
Chválil jen proto, že se situace opravdu výrazně zlepšila, ale přesto problémy přetrvávají. Jen pro ilustraci fakta: V březnu bylo 165 (nepamatuji si přesné číslo, ale kolem těchto to bylo, možná 167) odmítnutí pacientů, tzn. že některý pacient byl odmítnut ve více nemocnicích, tj. že pacientů bylo odmítnuto méně. Od zásahu MZ po zveřejnění několika odmítnutí v několika nemocnicích intoxikované pacientky z Palmovky jsme do 20.6. zaznamenali přes 23 odmítnutých pacientů, tzn. cca 2 odmítnutí pacienti týdně. Za stejné období loňského roku to bylo jen 8 případů, takže stále jsme letos na tom hůře než loni. Nyní tento týden v úterý byly odmítnuty 3 případy s cévní mozkovou příhodou (CMP) z celkových 6 případů CMP v Praze, tj. polovina! V nočních hodinách to završil případ 30 letého muže v Letňanech se sinusovou tachykardií, tj. že mu bušilo srdce rychlostí 280/minutu (norma je cca 70/min.). Tento stav přímo ohrožuje postiženého na životě, protože se srdce může zastavit tzv. fibrilací srdce, kterou lze zrušit jen defibrilací (defibrilátorem), ale nemusí se to podařit a pacient zemře. Naše lékařka na místě pacienta zaléčila a snížila akci srdeční na 180/min. Vyžádala si přes ZOS zajistit přijetí v nejbližší vhodné nemocnici, což se stalo na interně na Bulovce, kde přijetí potvrdilo kontaktní místo (dle zákona). Při přijetí na ambulanci interny přítomná mladá slovensky mluvící lékařka uvedla, že tohoto pacienta nemůže přijmout, protože intenzivní lůžka jsou plná a divila se, že tam ZZS s ním vůbec přijela. Pacient byl celou dobu na nosítkách sanitky a v péči záchranné služby (nebyl převzat lékařkou ambulance a ani léčen). Lékařka ambulance ani nemohla pacienta léčit, protože celou dobu telefonovala na kardiologii (privátní subjekt v areálu Bulovky), kde pacienta též odmítli přijmout. Dále volala na KJ Vinohradské nemocnice, kde přijetí potvrdili. Naše lékařka si vynutila potvrdit od lékařky ambulance odmítnutí přijmout pacienta vč. zdůvodnění. Tento dokument poté sloužil jako argument Bulovky, že pacienta přijala. Což je zcela zavádějící a nepravdivé tvrzení ředitelky Bulovky. S tímto dokumentem odjela naše posádka s pacientem dále do Vinohradské nemocnice, kde opět trvali přijetí na ambulanci. Když uviděli, v jakém stavu je pacient, tak posádku s pacientem odeslali z ambulance přímo na KJ (koronární jednotku). Teprve tam byl pacient předán od ZZS do péče nemocnice (na lůžko) z nosítek ZZS a to bylo také potvrzeno ve zdravotnické dokumentaci vč. času.

Z toho vyplývá, že naše tvrzení o délce pobytu pacienta v péči ZZS je pravdivé a vyvrací argumenty ředitelky Bulovky, která se snaží obhájit neobhajitelné a ještě uvádí nepravdy. Takto byl porušen zákon, konkrétně § 6 zákona č. 374/2011 Sb., zákona o ZZS. Z toho vyplývá i kdo pochybil. ZZS to nebyla.

Ministerstvo zdravotnictví se ale brání tím, že pražská záchranka, resp. vy jste měl ihned při prvních problémech ministra zdravotnictví informovat. Ne mailem, sms, ale přímo telefonicky. Což se podle nich právě v úterý z vaší strany nestalo. Proč?
Je to nesmysl. Přeci nemůže zdravotnictví v Praze fungovat na telefonátech ministra nebo náměstka ministra a ředitele ZZS. Dělal jsem to měsíc po té, co MZ zasáhlo a nařídilo ředitelům pacienty přijímat. Od té doby uběhly téměř 3 měsíce a MZ mělo dostatek času udělat opatření i pořádek ve svých nemocnicích. Zaměstnanci ZZSHMP vč. vedení už toho mají dost a nechtějí dále na sebe přebírat zodpovědnost za pacienty, kteří jsou tak zbytečně ohroženi na zdraví nebo i životech. MZ není můj nadřízený orgán a nemám takovou povinnost. Byla to jen ústní dohoda s panem náměstkem MZ. Ale současně on slíbil, že se situace vyřeší a odmítání nebudou. To se též nestalo a naopak se situace opět zhoršila. Připadá nám to, že si z nás snad dělají jen legraci a nebo si myslí, že si máme s pacienty jak se říká trhnout nohou. Je nepřijatelné, aby ZZSHMP na sebe přebírala problémy nemocnic, natož aby ZZSHMP tolerovala porušování zákona. Sliby MZ selhaly. Nutno také uvést, že snad jak na MZ tak i já máme jiné povinnosti a úkoly než telefonovat někomu, aby dělal svou práci. Veškeré informace a podklady ke konkrétním odmítnutí mají nemocnice a jejich vedení – konkrétně můj náměstek každé ráno předával písemně informace o odmítnutí náměstkovi příslušné nemocnice. Pokud by MZ mělo skutečně zájem o situaci a problémy chtělo řešit, tak mělo dostatek možností a času a mohlo aktivně případy získat od svých podřízených a řešit je. A na konec pan náměstek MZ i sám ministr byli v období od dohody k poslednímu vyhrocení vztahů opakovaně mimo ČR a já služebně též.

Takže vy nepřipouštíte pochybení na vaší straně, resp. vašich podřízených ve chvílích, kdy jste služebně mimo ČR?
Nepřipouštím. Chyby jsou na straně nemocnic a MZ (Ministerstvo zdravotnictví). ZZSHMP funguje i bez mé přítomnosti. Takto je systém nastaven a musí fungovat nepřetržitě. Stejně jako všechna zdravotnická zařízení poskytující nebo zabezpečující akutní péči.

Argumentujete tím, že vám náměstek MZ neodpověděl na vaše dopisy.Jak pokračuje vaše korespondence?
Ano, poslal jsem několik dopisů panu ministrovi, ale do dnes nemám odpověď.

Stěžujete si na nedostatek lůžek v nemocnicích se kterým logicky souvisí navýšení nemocničního personálu. Nemocnice se brání, že nemá potřebné finanční prostředky...Jak a v čem konkrétně si tedy představujete koncepční zlepšení nejen ze strany nemocnic, ale také MZ?
Ano, dlouhodobě tvrdíme, že problém spočívá v tom, že je nedostatek akutních lůžek pro CMP a metabolické jednotky nestačí svou kapacitou. Pokud je příčina v jejich špatném obhospodařování, tak to musí ověřit MZ. Proto viníme MZ, které dosud neudělalo žádnou analýzu situace, aby ozřejmilo, co je příčinou, zda je dostatek lůžek apod. Teprve poté se může učinit nějaké opatření či řešení situace, aby se problémy odstranily. O hospodaření pražských nemocnic se napsaly stohy a poslední kauza Homolky svědčí o špatném hospodaření. Jak to je v jiných nemocnicích nevím, ale možná v tom bude ten problém s nedostatkem financí a personálu… Na druhou stranu musím uvést, že to pacienty a nás nezajímá. My též nemůžeme říci, že už nemáme dostatek peněz a techniky a lidí a tak nebudeme více případů přijímat a řešit… To nejde. Stejně tak se musí nemocnice přizpůsobit situaci. Desítky let ZZSHMP upozorňuje na problémy a požaduje jejich řešení. Nestalo se. MZ nic nedělá pro zlepšení. Před 7 lety jsem inicioval schůzku k tomuto problému u primátora Béma. MZ tam nepřišlo a ředitelům svých nemocnic dokonce zakázalo se zúčastnit. Někteří ředitelé přišli a nebo poslali své zástupce. Bohužel to nebyli zástupci nemocnic MZ. Od té doby se neuskutečnilo žádné setkání, kde by se problém řešil. Ministr Heger dokonce snížil počet akutních lůžek v Praze a zrušil Iktové centrum a Traumacentrum na Bulovce. Proto viním MZ. K tomu ještě došlo ke zrušení akutní péče v nemocnici Clinicum ve Vysočanech. Stejně tak se výrazně omezila péče ve Středočeském kraji a až 40% pacientů v pražských nemocnicích pochází ze Středočeského kraje. Objem pacientů ZZSHMP dlouhodobě stoupá. Na to vše upozorňuji léta. Krom jiného zde existuje organizace MZ, která sleduje veškerá data, je to ÚZIS, kde si MZ může snadno zjistit vývoj situace a reagovat. I bez telefonátu ředitele ZZSHMP. Pražská záchranka patří k nejlepším ZZS v ČR i ve světě. Naše výsledky a parametry nemají konkurenci. Zlepšovat samozřejmě je stále co. Ale to už je o penězích.

Ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík (který mj. letos také kandiduje za ČSSD na post pražského primátora)  vás nařkl, že  problémy s umísťováním pacientů v nemocnicích jsou pro vás příležitostí k vašemu PR pro nastávající volby do Senátu, kam chcete na podzim kandidovat. Problémy s přijetím pacientů do nemocnic se nedějí jen před volbami...Není to tedy nesmysl?
Ano, s tímto nesmyslem přišel on. Asi právě proto, že kandiduje na primátora a má zvrhlé uvažování ovlivněné politikou, ve které se pohybuje. Svět a život je přitom jiný a jednodušší. Já si ty pacienty a odmítnutí i problémy nevymýšlím ani nejsem schopen to nějak ovlivnit. Problémy jsou v Praze desítky let. Už první seriál Sanitka byl o tomto problému. Stejně tak jsem asi těžko mohl zařídit, aby měl večer ten mladý pán bušení srdce, Bulovka potvrdila přijetí, potom jej odmítnout přijmout a ještě odeslat do jiné nemocnice. To bych ani nevymyslel a ani nezařídil. To opravdu neumím. Jak na tohle mohl pan ředitel přijít také netuším. Možná má takové sny. A v době, kdy se to stalo, jsem o kandidatuře neuvažoval, nejsem stále na žádné kandidátce a nebyl nikým schválen.

Nemáte strach, že se v předvolebním čase vytratí podstata věci a všichni zúčastnění se budou chtít na této kauze "jen" zviditelnit:
Ano, to se právě děje. Místo aby hledali viníka u sebe a řešili problém, tak mě osočují, napadají a dokonce už i vyhrožují.

Jak tedy potřeba podle vás tuto situaci řešit?
Systém evidence akutních lůžek jsme vytvořili před více než 10 lety, jen ho nemocnice do posledního nařízení MZ téměř nevyužívaly. A je jedno, kdo nemocnice vlastní, důležitější je, kdo nemocnice řídí a skutečně je ředitelem a pracujícím vedoucím zaměstnancem. Nyní je ale zapotřebí následující doporučení:

  1. Sednout si společně všichni ke stolu a jednat. MZ, Hlavní město Praha, Magistrát HMP, zdravotní pojišťovny (ZP), ředitelé nemocnic, ředitelé ZZS Prahy a Středočeského kraje.
  2. Analyzovat situaci z dostupných čísel.
  3. Vyhodnotit situaci – kolik je lůžek potřeba a kolik jich máme.
  4. Učinit rozhodnutí, jak problém řešit.
  5. Sehnat finanční prostředky.
  6. Nařídit ZP, aby potřebný počet akutních lůžek nasmlouvaly.
  7. Zajistit dostatek personálu a vybavení.
  8. Urychlit vybudování urgentních příjmů.
  9. Urychlit výstavbu heliportů.
  10. Stanovit, kam se budou předávat pacienti od ZZS  - zúžit počet nemocnic a oddělení.
  11. Opravit metodiku MZ a legislativu.
  12. Chtít spolupracovat.
  13. Koordinovat zdravotní péči v Praze.

Náměstek ministra zdravotnictví vám řekl, že jste nebyl na operativní poradě ministerstva zdravotnictví. Odpověděl jste, že jste byl t.č. v Senátu. Je podle vás práce ředitele záchranky slučitelná s prací senátora?
Ano, v době, kdy mi z MZ volali, abych se dostavil na jednání na MZ (na 13.hod!), jsem měl jednání v Senátu (dopoledne kolem 10 hod.!) a nemohl, protože jsem byl na 13.hod domluven na živý vstup do Českého rozhlasu měsíc dopředu. Téma bylo pro občany, jak se chovat v létě, děti o prázdninách, jakou první pomoc poskytnout atd. Na jednání na MZ jsem poslal svého zástupce, který byl pro téma jednání i lepším partnerem, protože přímo řeší problémy s předáváním pacientů a odmítnutí.

Práce ředitele ZZS je slučitelná se senátorskou funkcí mnohem lépe než např. ředitele Motola a zastupitel vč. členství v různých radách nebo poslanecká funkce a hejtman a nebo primátor.

Navrhujete zapojení pojišťoven. Jak si to představujete v praxi?
Ano, ZP stále mlčí k problému a nikde jsem jejich stanovisko nezaznamenal. Při tom ony jsou zodpovědné za síť zařízení a rozsah péče pro své klienty – pacienty. Ony by měly dávno křičet na poplach a revidovat stavy odmítnutí, protože mají nástroj kontroly a nahlížení do dokumentace a přehled o obsazenosti lůžek, kde přímo hradí konkrétní péči. Přesněji řečeno ony jsou schopny detailně ověřit, jak obsazená byla lůžka a jak závažné stavy na nich ležely a zda nebylo reálné lůžko uvolnit… V jiných krajích takové problémy nemají a jak tam řeší problémy s náporem akutních případů?

Vyšlo na viposobnosti.eu

reklama

autor: Alka Hájková

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

9:44 Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

Z fotografie na stránkách Parlamentních listů se na mne usmívá veselá stařenka. Je to senátorka Dani…