Aleš Mazurek (Svobodní a Soukromníci): Vrátíme Burzu středních škol

30.08.2016 10:48

V posledních letech se všichni politici od krajských po vrcholové předhánějí v tom, jak podpořit řemesla a jak naplnit volání trhu práce po šikovných elektrikářích, zámečnících, stolařích, truhlářích, tesařích automechanicích a spoustě dalších a dalších řemesel, která dnes abys lupou pohledal. Krajští úředníci napříč republikou se předhánějí ve vymýšlení projektů, ve kterých topí statisíce a těmi chtějí motivovat žáky, aby si zvolili právě řemesla.

Aleš Mazurek (Svobodní a Soukromníci): Vrátíme Burzu středních škol
Foto: red
Popisek: Soukromníci a Svobodní

Na druhou stranu se ale zbavují osvědčených způsobů, jak přivést žáky do technických škol či učebních oborů. Názorným příkladem je už letitá absence Burzy středních škol, která se v listopadu pravidelně stávala hojně navštěvovaným místem prvního osobního kontaktu žáků se školami, které nabízejí mj. učební obory. Kraj ale nevzal jenom žákům možnost prvního seznámení se školou či řemeslem, které by jej v budoucnu mohlo živit. Vzal také možnost školám ucházet se o svého žáka a nabídnout mu svůj učební obor v tom nejatraktivnějším podání.

Na jedné ze středních škol v Uherském Hradišti učím už více jak deset let a za těchto deset let jsem zažil několik takových burz, které byly přirozenýma příjemným místem prvního kontaktu rozhodujícího se žáka i rodiče s učebním oborem a řemeslem. Místo něj nás krajský úředník odkázal na virtuální svět internetu, který však nedokáže nahradit stisk ruky, úsměv, pohled z očí do očí a k tomu pár základních informací, které mohou změnit uvažování náctiletého kluka či holky a nebo pomoci jeho rodičům nasměrovat své potomky k práci, která bude mít vždy smysl.

Myslíte, že je těžké to změnit? Já vím, že vůbec ne! Pojďme to udělat SPOLEČNĚ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: az

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kovářová (STAN): Strašit současné seniory tím, že jim vláda něco bere, je nezodpovědné

12:12 Kovářová (STAN): Strašit současné seniory tím, že jim vláda něco bere, je nezodpovědné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důchodové reformě