Babák (VV): Připojit se k ESM by bylo krajně nezodpovědné

09.05.2012 12:50

Projev Michala Babáka na 38. schůzi PS PČR dne 9. května 2012.

Babák (VV): Připojit se k ESM by bylo krajně nezodpovědné
Foto: MB
Popisek: Poslanec Michal Babák

Dovolte mi vyjádřit politický postoj poslaneckého klubu Věcí veřejných k otázce zavedení Evropského stabilizačního mechanismu, tzv. ESM. Rád bych Vás seznámil s důvody, které vedou poslanecký klub Věcí veřejných k hlasování proti přijetí tohoto instrumentu eurozóny.

Mohli bychom alibisticky říci, že se nás tento mechanismus netýká, že se vztahuje pouze k zemím eurozóny, navíc že by byl závazkem pro budoucí vlády a roky až v momentě přijetí společné měny euro a začleněním České republiky do eurozóny.

Toto hledisko nám však příjde licoměrné, nezodpovědné a zatěžující budoucí nástupce strukturálním závazkem, který nemá svou hraniční mez. Prvním argumentem nespokojenosti se systémem ESM je, že jde de facto o akciovou společnost sídlící v Lucembursku, řídící se lucemburskou legislativou, požívající však pro sebe absolutní imunitu ve VŠECH zemích Evropské unie. Další výhradu máme k rozložení zodpovědnosti a možnosti ovlivňovat rozhodování v tomto mechanismu. Váha každé účastnické země bude odvozena od výše částky vložené do Evropského stabilizačního mechanismu.

Neboli řeknu to ještě jinak, o tom do jakých postižených zemí a v jaké výši a za jakých podmínek budou rozhodovat velké členské státy eurozóny s velkou ekonomikou. Pro vaši ilustraci Německo bude požívat 27% podílu, Francie 20% podílu v rámci celé této akciové společnosti. A to v otázkách úvěrů, nákupu dluhopisů či nákupu primárních emisí problémových zemí. Státy typu Nizozemí, Dánsko, Rakousko, Slovensko či Slovinsko se ocitnou v situaci enormního tlaku plnit své závazky v podobě svých finančních záruk vůči EMS a přitom si udržet stabilitu vlastních rozpočtů, případně si zachovat schopnost poskytovat vlastní finanční injekce a podporovat domácí ekonomiku.

Jsem přesvědčen, že půjde o úkol navýsost náročný a rozpočtově velice napjatý.

Poslanecký klub Věcí veřejných zároveň postrádá jasnější zapojení tohoto systému do principů rozhodování Evropské unie, do systému smluvních brzd a protiváh, i to, že zástupci Evropské komise budou mít pouze pozorovatelský statut je pro mě znepokojující. Upozorňuji, že vedení stabilizačního mechanismu bude složeno výhradně z guvernérů z řad ministrů financí států eurozóny, kde hlavní slovo budou mít finanční ministři zastupující velké ekonomiky eurozóny, kdy jim k potřebné 80% většině postačí dohoda mezi největšími členy.

Podtrženo, sečteno, pro Českou republiku by dnešní souhlas mohl znamenat vyplacení až 40 miliard Kč do ESM a poskytnutí záruky za dalších 310 miliard Kč přičemž rada guvernérů by měla právo tuto částku navyšovat dle potřeby a bez omezení. Znovu opakuji tento mechanismus nedefinuje žádnou horní mez závazku pro danou zemi, což ve světle aktuálního dění např. v Řecku, ale i ve Španělsku mi přijde jako krajně nezodpovědné.

To jsou všechno důvody proč poslanecký klub VV dnes tuto dohodu odmítne.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace