Babák: Vedení největší pojišťovny není možné jmenovat bez standardního výběrového řízení

26.11.2012 22:03 | Zprávy

Dnes poprvé po obměně Vládou jmenovaných členů, zasedala Správní rada VZP.

Babák: Vedení největší pojišťovny není možné jmenovat bez standardního výběrového řízení
Foto: VV
Popisek: Poslanec Michal Babák

Výsledkem zasedání byla rezignace stávajícího generálního ředitele Pavla Horáka. Na jeho místo usedl Zdeněk Kabátek. Nově zvolený generální ředitel byl do pozice dosazen bez výběrového řízení, nulového představení vlastní strategie a nejbližších kroků, které stabilizují největší tuzemskou pojišťovnu. Vyměněn byl i předseda Správní rady.

„Očekával bych, že v případě největšího poskytovatele zdravotní péče a naprosto klíčového hráče mezi zdravotními pojišťovnami bude Vláda krizový management vybírat velmi bedlivě. O to víc, když mluvíme o organizaci, která se potýká s dlouhodobými problémy a tristním hospodařením, dvojitými ceníky pro poskytovatele zdravotní péče a zakázkami typu IZIP, kdy ostuda překračuje hranice českého státu,“ komentuje zcela nekoncepční dosazení nového vedení člen správní rady Michal Babák (VV) a dodává: „Jedná se o bezprecedentní krok a ukázku projevu arogance moci.“

Věci veřejné dlouhodobě volaly po systémové změně ve vedení VZP a na zasedání Správní rady několikrát iniciovaly hlasování o jeho odvolání. „Dochází k otevřenému hazardu se zdravím a penězi více než 70% pojištěnců a pacientů. Toto riziko se však přenáší i na regionální nemocnice, odborná pracoviště i samotné lékaře, nemluvě o dalším zdravotnickém personálu,“ pokračuje poslanec VV Babák.

Pro poslance Věcí veřejných je naprosto nepřijatelné, že tato zásadní personální obměna byla provedena až po nevratných krocích ve formě nových smluv se zdravotnickými zařízeními.

„Obávám se, že tímto náhlými krokem došlo pouze k tomu, že VZP není tlačena k zásadní reformě svých investic a zůstává pouze u tupého nátlaku na drobná lékařská pracoviště a malé místní nemocnice, které se nemohou bránit. Ministerstvo zdravotnictví situaci dlouhodobě neřeší a problém pouze halí za recyklaci osob ve vedení VZP. Rád bych zdůraznil, že členové Správní rady viděli nově zvoleného generálního ředitele VZP prvně,“ uzavírá Michal Babák. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Vzdát se míru znamená zemřít pro Ukrajinu, řekl Orbán

22:12 Okamura (SPD): Vzdát se míru znamená zemřít pro Ukrajinu, řekl Orbán

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k míru na Ukrajině.