Bárta: Kalousek naložil na záda naší ekonomice pytel s kamením

24.05.2012 9:13

Z deníku Víta Bárty

Bárta: Kalousek naložil na záda naší ekonomice pytel s kamením
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Vít Bárta

Vláda schválila balík zvýšení daní. Zdaňuje se de facto úplně všechno. Roste DPH, které zdraží veškerou spotřebu. Ruší se zelená nafta pro zemědělce. Ruší se strop zdravotního pojištění, kterým se lijí další miliardy do nereformovaného zdravotnictví.

Jen příští rok vytáhne vláda lidem z kapsy přes 25 mld. Kč, o rok později už 33 mld. Kč. Lidé tak nebudou mít na utrácení, omezí se spotřeba a ekonomika půjde opět dolu. Vláda si zřejmě neuvědomuje, že problémem dnešního hospodářství je domácí poptávka, která je tak podchlazená, že jí nejsou schopny vyrovnat ani rekordní vývozy exportérů.

Kalousek se rozhodl naložit na záda naší ekonomice pytel s kamením, se kterým se ale na trati zvaném hospodářský růst běží jen velmi špatně. Již dnes hlásí naše země propad HDP o 1% a v porovnání se sousedními státy je to běžec na chvostu peletonu. Všechny okolní země hlásí růst (např. Německo meziročně + 1,7%), jen ekonomika ČR je neustále přiškrcována Kalouskovými daněmi.

Správnou cestou je hledat úspory, které by zvyšování daní nahradily. Efektivní úsporná opatření jen v rezortech zdravotnictví a obrany by znamenala přes 18 mld. Kč, tedy to samé co zvýšení DPH.

Nezříkám se spoluodpovědnosti za to, co vláda doposavad dělala. Kalousek s Nečasem ale nevnímají aktuální čísla. Neberou v potaz, co se s českou ekonomikou děje po změnách, které jsme zavedli. Proto Česká republika nyní potřebuje změnu strategie: přesné a cílené úspory a podporu růstu a konkurenceschopnosti.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Vít Bárta

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

13:04 Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 ke kratomu.