Bárta: VV mi připomínají terminátora. Stále jsme cestou ke změně

16.02.2013 12:42

Z konference Věcí veřejných.

Bárta: VV mi připomínají terminátora. Stále jsme cestou ke změně
Foto: Věci veřejné
Popisek: Vít Bárta na volební konferenci Věcí veřejných

Levnější život pro občany a spravedlivější stát. Toto programové krédo VV představil v rámci své prezentace na 16. konferenci VV Vít Bárta. V bloku hostů pak vystoupili i John Bok, předseda Spolku Šalamoun, ekonom Pavel Kohout a zástupci Hnutí Duha.

„VV mi připomínají terminátora. Jeden den ho můžete ho sešrotovat, ale další den ho najdete v útoku.Věřím, že přesvědčíme lidi, že stále jsme příležitostí pro změnu,“ řekl Vít Bárta a pokračoval tím, že představil stranické desatero jako nový program VV. „Jeho cílem je zajistit levnější život pro sebevědomé občany ve spravedlivějším státě,“ uvedl Bárta.

Podle jeho slov bude prioritou VV boj s oligopoly a kartelovými dohodami, které chrání současná vláda.  „V důsledku jejich nadvlády totiž  lidé doplácejí na potravinách, na mobilním volání i na exekucích. Nový zákon by měl ochránit malé a střední dodavatele a vést v konečném důsledku i ke svobodnějšímu trhu,“ uvedl Bárta a představil i další prioritu VV – boj proti lichvě a zejména rozšíření přímé demokracie. Odprezentoval návrhy strany na změny ústavy, které by vedly k zavedení prezidentského systému a přímé volbě poslanců. „Důležitá je pro nás odvolatelnost politiků, zákon o referendu, zapojení veřejnosti do tvorby zákonů i přímá volba starostů, hejtmanů a představitelů významných státních úřadů,“ uvedl mimo jiné z nového stranického  desatera Bárta. „Boj proti korupci nevzdáme,“ dodal.

Na podobné názorové vlně se neslo i vystoupení hosta konference, ekonoma a člena NERVu Pavla Kohouta.  Podle něj řešení současného neutěšeného stavu společnosti spočívá v systémové změně. Tu pak může představovat jeho návrh nové ústavy, zavádějící prezidentský systém, přímý volební systém do Parlamentu i zrovnoprávnění Senátu. „Konec kandidátních listin by znamenal konec politické korupce, zmizelo by hlasování o důvěře vládě i koaliční čachry, šéfem vlády by byl prezident,“ vysvětloval na příkladech Kohout a zdůraznil také, že stát nemůže donekonečna žít na dluh a při sestavovaní výdajů musí respektovat výši příjmů.   

John Bok, další z hostů konference, představil návrh Spolku Šalamoun, kterému předsedá. Ten se týká řízení Generální inspekce justice, která by byla nezávislým kontrolním orgánem vyšetřování a veřejné žaloby. Věci veřejné tento návrh podporují. „Připravovaný zákon o Státním zastupitelství nestačí. Současný systém, spočívající ve spojení soustavy kárných žalobců a kárného soudu, považujeme za neúčinný. V rámci širší reformy by měla být zřízena obdoba současné generální inspekce bezpečnostních sborů, a sice Generální inspekce justice (GIJ), stojící  mimo pravomoc orgánů resortu spravedlnosti. Tudy a zřízením Generální prokuratury vede cesta ke spravedlivější justici,“ uvedl John Bok.

Vojtěch Kotecký, programový ředitel Hnutí Duha ocenil, že VV odvedly velkou práci, když poukazovaly na nekalosti kolem Lesů ČR. Doporučil, aby více tlačily na to,  aby stát snižoval svoji závislost na dovozu ropy a zemního plynu ze zahraničí. „Velkým tématem, které stojí za podporu i na parlamentní úrovni, je i recyklace komunálního odpadu“ řekl.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vitbarta.cz

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konzervativní strana: Západní svět se zjevně nepoučil ze svého selhání

23:08 Konzervativní strana: Západní svět se zjevně nepoučil ze svého selhání

79. výročí ukončení 2. světové války v Evropě