Bárta: Vysokou cenu benzínu drží Kalousek

24.08.2012 14:48

Cena ropy letí opět švihem nahoru. Nafta podražila na rekordních 37,04 Kč za litr, hlásá dnešní tisk.

Bárta: Vysokou cenu benzínu drží Kalousek
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Vít Bárta

Jsou to velmi negativní zprávy pro všechny. Pro občany, pro průmysl, pro dopravce, pro všechny, kdo jsou na tyto segmenty napojení. Vysoká cena pohonných hmot se přímo či nepřímo dotýká celé ekonomiky. Nárůst ceny je primárně způsoben situací na světových trzích.

Ovšem, pohonné hmoty jsou jedna z mála komodit, jejíž cenu může česká vláda docela výrazně ovlivnit. Benzín i nafta jsou zdaněny spotřební daní (benzín 12,84 Kč/litr, nafta 10,90 Kč/litr), kterou však lze velmi snadno změnit. V podstatě se změní jedno číslo v zákoně. Snížená spotřební daň by měla velké pozitivní přínosy pro celou ekonomiku.

Proti snížení daně je v České republice v podstatě jen jeden člověk, bohužel ten nejdůležitější, ministr financí Kalousek. Říká, že si snížení nemůžeme dovolit kvůli výpadu příjmů státního rozpočtu. K tomu by však podle názorů odborníků (např. studie VŠE) vůbec nedošlo. Poptávka např. po naftě je totiž velmi elastická. Hlavním odběratelem nafty jsou totiž mezinárodní dopravci. Ti jsou schopni velmi flexibilně přesouvat svoji poptávku dle aktuální ceny. Dopravci totiž jezdí po velmi dlouhých trasách přes několik států. Můžou si tak vybrat nejnižší cenu. Z toho by ČR jako tranzitní země mohla těžit. Ale netěží, ČR má jednu z nejvyšších cen v celé Evropě.

Právě proto VV předkládají do Sněmovny zákon, aby se cena nafty snížila o 2 Kč. Na základě konzultací s odborníky jsme dospěli k závěru, že by státní pokladna měla být 2 až 3 miliardy v plusu. Zahraniční dopravci by totiž začali tankovat u nás, ne jako teď, že domácí kamiony tankují v zahraničí. A to se ani nevyčísluje pozitivní dopad na celé hospodářství.

Doufám, že se nám v září při hlasování o našem návrhu podaří přesvědčit co nejvíc koaličních poslanců, aby se Kalouska nebáli a hlasovali pro rozumný návrh.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vitbarta.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice