Bauer (ODS): Politický tlak na ukrajinskou vládu musí být dobře zacílený

17.05.2012 12:22

Politický tlak na ukrajinskou vládu musí být dobře zacílený a musí ho doprovázet naše podpora demokraticky smýšlejícím lidem. Uvedl to předseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti Jan Bauer během oficiální návštěvy Ukrajiny, kam odjel s delegací výboru na pozvání předsedy ukrajinského parlamentu Volodymyra Lytvyna.

Bauer (ODS): Politický tlak na ukrajinskou vládu musí být dobře zacílený
Foto: ods.cz
Popisek: Poslanec Jan Bauer

Během kyjevské části cesty se delegace setkala s poslanci výboru pro evropskou integraci vedenou Borysem Tarasjukem, místopředsedou Nejvyšší rady Ukrajiny Adamem Martynjukem a neformální poslaneckou skupinou přátel České republiky vedenou Viktorem Taranem.

Ukrajinští partneři přinesli v živé a místy otevřené debatě českým kolegům rozporuplný obrázek aktuálního politického dění v Ukrajině. Podle jejich slov žádný Ukrajinec nemůže být hrdý na soudní procesy s opozičními politiky ani na stav demokracie v Ukrajině. Zatímco představitelé vládní strany situaci zlehčovali s odkazem na "mladost" ukrajinské demokracie a upozorňovali na potřebu řešit problém odsouzení Julie Tymošenkové pouze právními prostředky, představitelé opozice jednoznačně odsoudili politicky motivované pronásledování opozičních politiků a snahu současné vlády prostřednictvím soudů nepohodlné opoziční síly zlikvidovat.

Jan Bauer v jednáních upozornil, že ukrajinská vláda by neměla brát na lehkou váhu pozici České republiky a EU. „Společně varujeme ukrajinské vrcholné představitele před zneužíváním moci v politickém boji, neboť tento typ jednání je v příkrém rozporu s podmínkami pro vstup jakékoliv země do EU. Neumožňuje jinou pozici než odmítání té politické síly, která se takových kroků dopouští,“ uvedl Jan Bauer. Zároveň však připomněl, že Česká republika nemá nejmenší zájem vystavovat Ukrajinu mimo hru o evropskou budoucnost. Naopak ČR zůstane v EU advokátem všech ukrajinských demokratických sil, které pomohou Ukrajině učinit konkrétní reformní a další kroky umožňující budoucí plné členství v EU.

Podle Jana Bauera je proto třeba na Ukrajinu dále vyvíjet silný diplomatický tlak, který ale nesmí vést k izolaci země. „V našem zájmu je proevropsky orientovaná Ukrajina. Cílem tlaku západního světa na Ukrajinu proto nesmí být její vyhnání za hranice demokratického světa, ale naopak podpora její proevropské orientace a demokratických politických standardů. I nadále je potřeba pokračovat ve vzájemném dialogu a maximálně podpořit jakkoliv snahy, které Ukrajinu svedou z cesty k autoritářskému režimu. Kromě dalšího postupu ukrajinských úřadů v případě bývalé premiérky Tymošenkové a dalších odsouzených politiků ministrů její vlády budou prubířským kamenem demokracie podzimní volby,“ doplnil Jan Bauer.

Jan Bauer i Adam Martynjuk připomněli těsné ekonomické vazby mezi Českou republikou a Ukrajinou. „Pro Českou republiku je Ukrajina důležitým obchodním partnerem, v oblasti zahraničního obchodu patří konkrétně mezi dvacet našich nejvýznamnějších partnerských zemí. Stabilní a demokratické politické prostředí v této zemi je proto v našem zájmu,“ připomněl Jan Bauer.

Ing. Jan Bauer
 předseda oblastního sdružení
 místopředseda regionálního sdružení
 zastupitel
 1. místopředseda poslaneckého klubu PČR

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: ODS

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…