Bělobrádek: Je čas přivést KDU-ČSL zpět do sněmovny

08.06.2013 18:19

Kandidátský projev Pavla Bělobrádka na sjezdu v Olomouci 2013.

Bělobrádek: Je čas přivést KDU-ČSL zpět do sněmovny
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Vážené a milé delegátky a delegáti!
 
Je čas: přivést KDU-ČSL zpět do sněmovny. Sněmovna má přenášet vůli lidu do právního systému. Bohužel jsme svědky často něčeho úplně jiného. To, že křesťansko-demokratická  politika v poslanecké sněmovně chybí, je snad už jasné většině národa...
 
Je čas realizovat vlastní program a ne uskutečňovat program jiných stran tím, že s nimi budeme vládnout . Když nebude možné prosadit všechny naše priority, raději do vlády nepůjdeme. Šrámkovo „být při tom“. Luxovo „ale tvořit to“, je třeba doplnit, ne za každou cenu.
 
Je tedy čas na skutečnou moderní křesťanskodemokratickou a lidovou politiku. Čitelnou, sebevědomou a zásadovou. Nejsme dokonalí, děláme chyby, nejsme svatí, selháváme, ale snažíme se o obecné dobro a blaho společnosti. Jsme připravení převzít vládní odpovědnost. Ale nikoli za cenu rezignace na základní principy naší politiky. 
 
Jde nám o jedno. O poctivou správu země. Každý občan je předmětem našeho zájmu. Každý člověk má svoji důstojnost! Jde nám o dobro celku, ale viděno křesťanským personalismem, vidíme jedinečnost každého člověka. Odmítáme to co, nám současná pravice a levice nabízí, štvát proti sobě bohaté a chudé, staré a mladé, zdravé a nemocné, zaměstnance a živnostníky apod. Je nutné spojovat!
 
Moderní KDU-ČSL nerezignuje na hodnoty, které zastává již téměř sto let a které jsou moderní již přes dvě tisíciletí a mnohé jsou věčné. Možná je nezastává většina společnosti, ale pravda se nedá odhlasovat! Jenom je musíme přiblížit lidem srozumitelným způsobem. Ať to jsou lidé věřící nebo nevěřící, hlavně když jsou slušní a myslící! Nejme stranou pouze křesťanů pro křesťany, ale třetí politickou silou, která odmítá levicový populismus a závist, i pravicový individualismus a sobectví. Jsme tady pro všechny, kteří vyznávají tvrdou práci, skromnost, rodinu a solidaritu se slabšími.
 
Sestry a bratři.
 
V modernizaci jsme urazili kus cesty, stejně i v prezentování naší politiky. Že máme kvalitní politiky a dobrý program je jedna věc. Ta druhá je, kdo o tom ví? Jistě není náhodou, že výzkum MU Brno prokázal, že KDU-ČSL v krajských a senátních volbách byla ve využitích nových médií a internetu nejaktivnější strana ze všech .
 
Je čas vám říci, jakou stranu chci vést a přivést zpět do sněmovny.:
 
Chci takovou, kde členové předsednictva budou pracovat na 100% ve prospěch strany. V současné situaci je to časově náročný a drahý koníček, ale jinak to zatím nejde. Každý si musí dobýt svojí autoritu nikoli zvolením, ale svojí stálou, kvalitní a kompetentní prací.
Takovou stranu, kde členové CV budou na jednání jezdit. A nejen to! Budou na zasedání jezdit připraveni a budou ochotni a schopni si odvézt i úkoly, které budou plnit. Každý z kandidátů do CV by měl představit, které odbornosti je schopen se věnovat.
Takovou stranu, jejíž předseda odborné komise i členové budou rovnocenným partnerům ministerstvům a stínovým vládám.
Takovou, že si každý zaměstnanec uvědomí, že pro stranu je třeba podávat odpovídající výkony.
Takovou stranu, kde si každý uvědomí, že vnitrostranické vzdělávání není fráze, ale nutnost pro každého. Jen tak obstojíme v diskusích v rodinách, na ulici nebo v zastupitelstvech a parlamentu.
Takovou, kde vnitrostranická diskuse není zdrojem trpkosti, ale motorem povzbuzení a kvasem.
Takovou, kde potáhneme nejen za stejný provaz, ale i za stejný konec provazu.
 
Je třeba jít společně vpřed za jedním cílem.
 
Potřebujeme tým. A chci vás poprosit, abyste mi dali mandát nejen nést odpovědnost, ale pravomoci.
 
Buďme hrdí, že jsme křesťanští demokraté! Nedovolme, aby alternativou k vládě ODS a TOP09 byly ČSSD a KSČM, které společně spolupracují v krajích a chystají se na to i ve vládě. Hlasy z jejich řad o tom, že minulý režim byl dokonce lepší než současný, že nebyl totalitou apod. Je pro nás nepřijatelný. Alternativou k současné vládě není nástup extrémistů. Tou je Konzervativní politika solidárního pravého středu.
 
Máme své mučedníky, ale také kolaboranty. Jsme si toho vědomi a svoji historii nezkreslujeme. Přínos naší strany k demokracii a svobodě.
 Krev a práce našich předchůdců, nás opravňuje hrdostí a je pro nás závazkem pokračovat v jejich boji za spravedlnost a svobodu. Hanba za naše zrádce nás nutí k pokoře a vědomí nedokonalosti. Nejsme svatí a děláme chyby. Přesto musíme usilovat o budování obecného blaha naší společnosti. Je to náš cíl, je to naše vize a je to náš závazek předcházejícím generacím, kterým v tom bránily války a totalitní režimy. Pojďme společně do toho, věřím, že to dokážeme! Lidé této země si takovou pracovitou a nesobeckou politiku zaslouží.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…