Beneš (KSČM): Příspěvek na bydlení i v roce 2013

29.12.2012 13:30

Na posledním zasedání vlády před vánočními svátky, zcela mimo zájem médií, která zajímala jen osmidenní mise ministryně na obraně, schválila vláda text nařízení, kterým vyhlašuje nové parametry pro přiznání příspěvku na bydlení v roce 2013.

Beneš (KSČM): Příspěvek na bydlení i v roce 2013
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Jde o materiál z ministerstva práce a sociálních věcí, připravený na základě rozhodnutí, že tato forma státní sociální podpory nebude zrušena, jak bylo původním úmyslem naší vlády. Velmi důrazně jsme tehdy protestovali, stejně jako např. SON ČR, proti spojení příspěvku a doplatku na bydlení, tedy dávky sociální podpory a příspěvku v hmotné nouzi. Nejenže by byla zvýšena hranice, od které by vznikal nárok, až na 50 % příjmů domácnosti (dosud 30 %, v Praze 35 % příjmů), ale bylo by třeba zdlouhavě zkoumat i majetkové poměry žadatele. Proto ústupek, který vláda učinila, lze přivítat, ale… Ona výhrada směřuje hlavně proti tomu, že konečným příjemcem pěti miliard ročně budou majitelé nájemních domů a kšeftmani s lidskou bídou v ubytovnách.

Úředníci z ministerstva mají velmi dobré informace o nákladech na bydlení, proto jsou nové hodnoty nákladů srovnatelných s bydlením asi o šest procent vyšší, než v roce 2012, celkové náklady pak ještě o dvě procenta vyšší. Je zřejmé, že bytoví družstevníci a majitelé bytů hradí dlouhodobě všechny opravy a modernizace bytů a celých domů. K tomu jim plně postačují náklady, srovnatelné s nájemným, tedy hodnoty kolem 1 800 korun v bytě přiměřeném pro jednu osobu, to potvrzují i odborníci z České společnosti pro rozvoj bydlení. Rozdíl mezi měsíčními oprávněnými náklady na bydlení ve vlastním (družstevním) bytě a v bytě nájemním pak tvoří čistý zisk pronajímatele, v Praze až 100 korun z metru čtverečního měsíčně! Připouštím, že v uvedeném rozdílu je částečně zohledněna i faktická nemožnost výměny nájemních bytů nebo přestěhování do menšího bytu. To však není v žádném případě vina nájemců.

Z hodnot uvedených v nařízení vlády z 20. prosince 2012 je zřejmé, že v roce 2013 budou mít na příspěvek na bydlení nárok všechny domácnosti důchodců v nájemních bytech, ale i řada osaměle žijících osob v bytech družstevních či ve vlastnictví. Chci vyzvat všechny, aby se nestyděli o příspěvek na úřadech práce požádat.

František Beneš, stínový ministr KSČM pro resort místního rozvoje

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

8:06 Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

V těchto květnových dnech si opět připomínáme konec 2. světové války v Evropě a definitivní porážku …