Birke (ČSSD): Proč se opět rozhoduje o obcích bez obcí?

11.10.2012 16:58

V současnosti probíhá vnější připomínkové řízení k poměrně rozsáhlé novele zákona o pozemních komunikacích.

Birke (ČSSD): Proč se opět rozhoduje o obcích bez obcí?
Foto: red
Popisek: Jan Birke, ČSSD

Podobně jako ostatní resorty navrhuje Ministerstvo dopravy přesunout určité kompetence v oblasti zákona o pozemních komunikacích z obcí prvního typu na obce třetího typu. Bohužel (jak bývá zvykem) není tato snaha v důvodové zprávě vlastně ničím podložená. Předkladatel se odvolává jen na stanovisko Veřejného ochránce práv.

Všichni si vážíme ombudsmanovy práce, ale odvolávat se jen na jedno stanovisko je prostě málo. Logičtější by přeci bylo, kdyby podobným návrhům přecházela podrobná rešerše a zejména by se ke slovu měly dostat obce samotné, zdali považují stávající kompetence za zatěžující. To se nestalo a nejde bohužel o ojedinělou záležitost. O obcích se dnes rozhoduje většinou bez nich, Ústava sem Ústava tam.

Před několika lety začalo Ministerstvo pro místní rozvoj rozporovat správnost rozhodování obecných stavebních úřadů a bylo navrženo jejich plošné zrušení. Následně pomyslný prapor převzalo Ministerstvo vnitra s rušením matričních úřadů a Koncepcí dokončení reformy veřejné správy. Mezitím (jakoby mimochodem) přešly obce o své kompetence v sociální oblasti a nyní jsme svědky, že se bude ukrajovat i v oblasti dopravy. Co vlastně obcím zbude? Pokud je vláda přesvědčena o tom, že smíšený model výkonu veřejné správy nefunguje, ať to otevřeně řekne, avšak předtím nechá vyjádřit obce samotné.

Registrovali zástupci ministerstva, že v České republice existují rovněž jedničkové obce, které jsou podstatně větší než obce trojkové? V Klubu starostů a primátorů za ČSSD takové jedničkové obce máme. Za všechny jmenujme šestitisícová moravskoslezská města Petřvald, Vratimov či Šenov, které by daným návrhem nesmyslně přešly o své kompetence v oblasti dopravy. Ptal se jich někdo? Bohužel nikoliv. To však neznamená, že se nebudeme bránit!

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Konec opožděných plateb, nová směrnice pomůže hlavně malým a středním podnikům

12:12 Kolaja (Piráti): Konec opožděných plateb, nová směrnice pomůže hlavně malým a středním podnikům

Konec problémům s opožděnými platbami. To si europoslanci slibují od nové směrnice, kterou schválili…