Blažek (VV): Tak další prosím

20.02.2013 10:31

Akcie na neznámého majitele, pěkně na světlo boží. Bude toto pravda? Úterý 19.2.2013 může být významný den.

Blažek (VV): Tak další prosím
Foto: veciverejne.cz
Popisek: Jan Blažek

ýznamný pro toho, kdo stále chová naději, že i v našich končinách se mohou měnit věci k lepšímu. Významný pro toho, kdo hledá reálná pozitiva v práci strany Věci veřejné.

Tento den se po několikaletém odkládání podařilo poslancům přijmout opět jeden, aspoň trošku rozumný návrh, na úpravu stávajících poměrů. Kupodivu rychle poslanci přijali novelu, jenž má odkrýt majitele akcií, kteří jsou prozatím ukryti v anonymitě. Je pravda, že po této změně volala veřejnost již drahně let.

Ale stejně tak je pravda, že toto volání nebylo vyslyšeno. Vždy jsme slýchali, jak se politici různých stran byli v prsa, že toto oni změní, že to tak již nelze tolerovat, ale skutek utek. Až dnes, i když s velkými výhradami. Můžeme si to vyložit tak, že společenský tlak byl již tak neúnosný, že prostě poslanci konečně podlehli tlaku veřejnosti. Ano, takto se to může zdát. Ale stejně tak je pravda, že až vstupem strany Věci veřejné do vrcholné politiky se to změnilo doopravdy.

Těžko se dá posoudit, co převládlo víc. Zda onen tlak voličů, či angažovanost poslanců Věcí veřejných? Oboje bylo třeba. Co je ale neoddiskutovatelný fakt je skutečnost, že až nyní, kdy jsou Věci veřejné parlamentní stranou se to podařilo. Stejně tak je skutečností, že Věci veřejné chtěly přijmout výrazně přísnější normu, ale pro to již nenašly zastání u jiných parlamentních stran. Bohužel. Teď již musíme doufat, že alespoň tuto změnu podpoří i senátoři a nebude se již opakovat taškařice s například chybějícími senátory za ČSSD?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Blažek - profil

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.