Bobošíková: Církevní restituce zpochybní majetkovou stabilitu a suverenitu naší země

10.11.2012 6:30

SUVERENITA (SBB) ostře protestuje proti nočnímu schválení zákona o majetkovém vypořádání státu s církvemi, tzv. církevní restituce.

Bobošíková: Církevní restituce zpochybní majetkovou stabilitu a suverenitu naší země
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Bobošíková

Suverenita se dlouhodobě netají svým negativním postojem k finanční restituci církevního majetku a svými pochybami o neprolomení restituční hranice z 25. února 1948.

Předsedkyně SUVERENITY (SBB) a kandidátka Suverenity na prezidentku ČR Jana Bobošíková, proto připravuje otevřený dopis prezidentu republiky, Václavu Klausovi, s politickým apelem, aby zákon v žádném případě nepodepsal. "Takto koncipovaný zákon, navíc bez jakýchkoliv osobních garancí politiků, kteří ho protlačili, bych nikdy jako prezidentka České republiky nepodepsala", uvedla Bobošíková, předsedkyně Suverenity.

Odborná dlouhodobá argumentace Suverenity k církevním restitucím

Suverenita vždy prosazovala a prosazuje zásadu: „Co bylo ukradeno, musí být vráceno“, ale v případě tzv. církevního majetku tato zásada není dodržena, neboť církvím, na rozdíl od všech ostatních právnických osob, kterým majetek zabavený po 25. únoru 1948 vrácen nebyl, má být tímto zákonem vrácen nejen majetek, jehož nezpochybnitelné vlastnictví církve nikdy neprokázaly a ani prokazovat nebudou, ale navíc zjevně dochází k pokusu vrátit se daleko před rok 1948 a navíc vyplatit církvím paušální finanční náhradu, což se v případě žádného jiného restituenta, kterému byl vracen majetek podle zákona o půdě č. 229/1991, nestalo.

Další důvody, na které Suverenita dlouhodobě a konzistentně upozorňuje v souvislosti se schváleným církevním zákonem v poslanecké sněmovně:

1) Pouze v případě církevních restitucí jsou za oprávněné osoby uznány i osoby právnické, což se v případě zákona č. 229/1991 nestalo a Česká republika se tak vystavuje nebezpečí hromadných žalob, které mohou na dlouhá léta zcela paralyzovat nejen soudy, ale zároveň i všechny další převody nemovitostí.

2) Církve nemusí tak jako fyzické osoby, kterým byl navracen nemovitý majetek zabavený po 25. únoru 1948, prokazovat vlastnictví těchto nemovitostí.

3) V řadě případů jdou restituce tzv. církevního majetku daleko před rok 1948 a prolamují tedy samotné základy polistopadového pokusu o napravení křivd spáchaných minulým režimem, neboť tak budou nastoleny křivdy nové.

4) Protože v případě fyzických osob nebyla nikomu přiznána finanční náhrada, jsou zde občané a jejich dědici, kteří byli poškozeni komunistickým režimem, v nerovnoprávném postavení vzhledem k církvím, což je nemravné a je to porušení Ústavou zaručené rovnosti občanů před zákonem.

5) Ve vztahu k římskokatolické církvi je pak touto smlouvou chápán Vatikán jako smluvní partner, avšak Česká republika nemá doposud žádnou smlouvu s papežským státem.

6) Finanční náhrady jsou církvím přiznávány dle cen tržních, navíc budou v průběhu následujících třiceti let zvyšovány o inflaci, což je zcela nemravné

Otevřený dopis prezidentu republiky

Vážený pane prezidente,obracím se na Vás se žádostí, abyste v žádném případě nepřipojoval svůj podpis k zákonu  o církevních restitucích, který dne 7. listopadu 2012 schválila Poslanecká sněmovna. K této žádosti mě vede nejen dlouhodobý nesouhlas s podobou zákona, ale také nechuť předsedů koaličních stran dát Vám osobní garance, kterými jste svůj případný podpis zmíněného zákona podmínil.

Ve svém dopise předsedům koaličních stran ze dne 29. 8. 2012 jste vyjádřil své znepokojení   z obavy řady občanů i právních odborníků z možného prolomení restituční hranice 25. února 1948 právě zákonem o církevních restitucích. Tehdy jste také Petru Nečasovi, Karlu Schwarzenbergovi a Karolíně Peake napsal: „Obracím se proto na Vás se žádostí o Vaši osobní garanci toho, že přijetí zákona nebude v žádném případě znamenat nebezpečný precedens prolomení této restituční hranice. Vaše ujištění považuji pro sebe za zásadní pro eventuální podpis zmíněného zákona.“

Z dostupných informací vyplývá, že se tak nestalo, a že jste požadované osobní garance od předsedů koaličních stran neobdržel. Odpověděli Vám pouze předseda ODS Petr Nečas a předsedkyně LIDEM Karolína Peake, a to výčtem odkazů na paragrafy nebo na tvrzení třetích osob, tedy bez jakýchkoliv osobních záruk, které by se vztahovaly jen a jen k nim. Mám na mysli konkrétní garance ve smyslu vyvození osobní zodpovědnosti, které by se dotýkaly v případě obávaného prolomení restituční hranice jejich funkčního postavení ve vládě nebo v Parlamentu ČR, popřípadě jejich majetkových poměrů. Jak vyplývá z dostupných informací, předseda TOP09 Karel Schwarzenberg na Váš dopis vůbec nereagoval.

Vážený pane prezidente,

dovoluji si v této souvislosti připomenout varovný fakt, že zmínění politici aktivně neprosazují výjimku z Lisabonské smlouvy, kterou jste podmínil svůj podpis pod tímto klíčovým dokumentem. Titíž politici, po kterých nyní požadujete osobní garance v souvislosti s církevními restitucemi tuto Vaši podmínku, spojenou s Lisabonskou smlouvou naprosto ignorují.

S úctou

Jana Bobošíková
SUVERENITA (SBB)

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Ing. Jana Bobošíková

  • Předsedkyně strany Suverenita
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Suverenita - blok Jany Bobošíkové

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice