Cabrnoch: Prohloubení evropského sociálního modelu problémy s nezaměstnaností nevyřeší

11.10.2012 17:30

Ustanovení jednotného sociálního modelu, omezení pravomocí demokraticky volených zástupců ve prospěch lobbyistů nebo finanční sektor vyplácející sociální dávky.

Cabrnoch: Prohloubení evropského sociálního modelu problémy s nezaměstnaností nevyřeší
Foto: cabrnoch.cz
Popisek: MUDr. Milan Cabrnoch

Taková je představa Výboru pro zaměstnanost a sociální věci Evropského parlamentu o budoucí podobě EU. Dokument v úterý prošel hlasy komunistů, zelených a socialistů. Podle europoslance Milana Cabrnocha (ODS) jde o seznam ekonomicky zcela nesmyslných řešení.

Text hledající recepty na nezaměstnanost dále požaduje například zavedení minimálních dávek v nezaměstnanosti nebo nutnost začlenění občanských iniciativ, odborů a dalších sociálních skupin do politického rozhodování na všech úrovních. Tento populisticky laděný návrh by ovšem podle Milana Cabrnocha znamenal omezení pravomocí demokraticky volených zástupců ve prospěch lobbistických organizací.

Schválený dokument také nově definuje roli finančního sektoru, který má po zavedení silnějších regulačních a kontrolních nástrojů podporovat ekonomický růst, tvorbu pracovních míst a zajištění sociální ochrany. Takovéto myšlenky však nenalézají oporu v ekonomické praxi ani teorii.

„Nepochybně musíme brát zájmy občanů EU v úvahu. Je zde však ještě jedna naléhavá věc, ke které se musíme odhodlat: Musíme sebrat politickou odvahu a vysvětlit občanům EU, že zavedení společné měny v ekonomicky zcela nestejnorodých zemích bylo vekou chybou," řekl po hlasování Cabrnoch, který je zároveň mluvčím frakce Evropských konzervativců a reformistů pro sociální věci. "Příčina problémů se skrývá v tom, že evropský sociální model je považován za nedotknutelný. Ten ale naopak potřebuje reformu, na které se jako klíčoví hráči musí podílet členské státy svou aktivní politikou zaměstnanosti, jenž bude korespondovat s ekonomickou výkonností té které země,“ dodal europoslanec.

Milan Cabrnoch rovněž zpochybňuje nestandardní proces přijímání stanoviska, kdy se pro nedostatek času neuskutečnila diskuse a lhůty pro předkládání pozměňovacích návrhů byly z obvyklých dnů zkráceny na hodiny.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…