Cabrnoch Vysloužilovi: Kdo už by měl IZIP prosazovat, než právě vy?

24.01.2012 16:20

Reakci na text pana poslance Radima Vysloužila.

Cabrnoch Vysloužilovi: Kdo už by měl IZIP prosazovat, než právě vy?
Foto: cabrnoch.cz
Popisek: MUDr. Milan Cabrnoch

Vážený pane poslanče Vysloužile,

dovolte mi věcně reagovat na Vaše vyjádření zveřejněné 23. ledna 2012 na webu parlamentnilisty.cz.



Obracím se na Vás jako politik, a to především proto, že se politicky a stranicky vyjadřujete, byť jako člen a ve věci nejvyššího exekutivního orgánu Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR.

Nebudu s Vámi polemizovat o tématech typu svěšeného ocasu poslance Šťastného nebo údajného pořádání golfového turnaje, a to proto, že podobnou polemiku nepokládám ani za důstojnou, ani za přínosnou.

Důrazně s Vámi nesouhlasím v tom, že zdravotní knížky, které využívá 2,5 miliónu Vámi řízené zdravotní pojišťovny, jsou k ničemu. Vybudovaný systém může při řádném využívání přinášet dramaticky vyšší kvalitu a bezpečnost zdravotní péče a zlepšit hospodaření s penězi, které Vámi řízené pojišťovně svěřují pojištěnci na základě zákona, který i Vy schvalujete. Určitě se shodneme, že by zdravotní knížky mohly být využívány lépe. Kdo jiný by měl využívání nástroje, který vlastní (VZP drží 51% akcií IZIP a.s, a plně společnost kontroluje) prosazovat, než právě VZP a Vy osobně, jako člen jejího nejvyššího vedení? A pokud někteří hovoří o zavedení povinnosti sdílet zdravotní informace, kdo jiný než poslanec, a tedy i Vy, by měl takovou povinnost navrhnout a prosadit?

Sděluji Vám, že můj kolega Ouzký na žádnou funkci v Evropském parlamentu nerezignoval. Od roku 2004 byl předsedou klubu ODS v EP poslanec Zahradil, Ouzký byl místopředsedou. V roce 2009 vznikla politická skupina Evropských konzervativců a reformistů a Zahradil jako jeden z jejích zakladatelů byl zvolen jejím místopředsedou a později předsedou. Na jeho místo ve vedení klubu byl zvolen dosavadní místopředseda Ouzký, do té doby místopředseda Evropského parlamentu, resp. předseda jednoho z jeho výborů. Když Zahradil ze své vůle opustil pozici předsedy ECR, vrátil se na místo ve vedení klubu ODS. Tento logický vývoj kampaň proti IZIPu nijak neovlivnila.

Veřejnost v ČR byla dlouhodobě informována o tom, že jak Ouzký, tak Cabrnoch jsou minoritními vlastníky akcií společnosti IZIP a.s. Oba jsme současně spoluautory systému zdravotních knížek. Tyto informace byly k disposici i v Evropském parlamentu, a to od roku 2004. Existuje o tom nejen celá řada našich vyjádření, ale i objektivních důkazů. Držení akcií nebylo do letošního roku obsahem prohlášení poslance EP. Neporušili jsme žádný předpis a netajili jsme nikdy žádnou skutečnost. Není těžké to ověřit, pokud to ověřit chcete.

Sleduji politickou situaci a vnímám důležitost, kterou Věci veřejné kladou na mediální kampaně. Uvítal bych, kdyby VV kromě útoků a skandálů přicházely také s věcnými, konstruktivními návrhy. VV podaly mnoho trestních oznámení a podnětů. V souladu s mediálním obrazem, který VV vytváří, o tom nikdy nezapomenou bombasticky informovat média. Překvapuje mne však, že Vy, jako poslanec a politik, informujete média a veřejnost o tom, jak údajné vyšetřování pokračuje. Je skutečně úlohou poslance a politika informovat veřejnost o tom, že policie cosi prošetřuje? Není to  snad již úkolem někoho jiného než politiků?

Navrhuji Vám, vážený pane poslanče, osobní setkání. Nechci s Vámi diskutovat o mediální prezentaci VV. Jde mi o zdravotnictví, kterému se věnuji celý svůj profesní život. Jde mi o budoucnost zdravotních knížek, které jsem vytvářel. Jsem si jist, že informační systém jaký elektronické zdravotní knížky představují, je klíčem k řešení celé řady problémů, kterým české a nejen české zdravotnictví trpí. Pokud máte o takovou diskusi zájem, rád se s Vámi setkám.

MUDr. Milan Cabrnoch

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Milan Cabrnoch - profil

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…