Černochová (ODS): Co komunisty na důvodové zprávě žere?

08.02.2013 14:51

Řeč na 51. schůzi PS PČR dne 8. 2. 2013.

Černochová (ODS): Co komunisty na důvodové zprávě žere?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Černochová na kongresu ODS

Děkuji, paní předsedkyně. Vzhledem k tomu, že o důvodové zprávě k tomuto návrhu toho bylo tolik řečeno, nevím, sáhněte si do svědomí, kolegyně a kolegové, kdo z vás tu důvodovou zprávu kromě klubu KSČM opravdu četl. A přesto se k tomu tady tímto způsobem vyjadřujete.

Já vám ji přečtu. Není dlouhá. V obecné části se popisuje, kolik je v současné chvíli významných dnů v České republice. Pak tam stojí ve druhém odstavci: "Významné dny jsou dny pracovními a nemají tedy na rozdíl od státních svátků přímý dopad na standardní život občanů. Jejich význam je tak především symbolický, připomenutím hodnot a historických událostí, které tvoří základní principy demokratického právního státu. Zařazení dne památky Jana Palacha mezi významné dny ČR je projevem úcty k heroickému činu mladého studenta v boji proti totalitnímu režimu a za národní suverenitu cizí mocností okupovaného státu. Tyto dva významy činu Jana Palacha, které mimo jiné vedly k takzvanému Palachovu týdnu a následně k revolučním událostem roku 1989, jsou předními hodnotami naší demokracie i naší národní suverenity a právem by tak měly náležet v podobě Dne památky Jana Palacha do výčtu významným dnů České republiky."

Dále v důvodové zprávě stojí, že návrh zákona nemá žádný dopad na náš státní rozpočet, že je v souladu s mezinárodními smlouvami a ústavním pořádkem. A dále ve zvláštní části, v článku 1, který je zároveň kromě účinnosti, která je zmíněna v článku 2, jediným, stojí: "K dosavadním významný dnům ČR by měl být nepochybně zařazen i 16. leden. V roce 1969 protestoval student Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Jan Palach (1948 až 1969) za cenu nasazení vlastního života proti sílící skepsi a letargii, které zachvátily společnost po okupaci Československa v srpnu 1968. Pro svůj burcující a v Evropě zcela ojedinělý čin zvolil Jan Palach formu sebeupálení. Zemřel o tři dny později. Palachův pohřeb se stal jednou z posledních velkých akcí, při níž Čechoslováci masovou účastí jednoznačně deklarovali absolutní nesouhlas s dobovou politickou realitou."

Závěrečný odstavec: "Protestní Palachův čin vyvolal značný ohlas nejen v tehdejším Československu, ale především v zahraničí. V západním světě se Jan Palach stal symbolem boje proti totalitní komunistické moci." To je zřejmě důvod debat z levé strany tohoto sálu.

To je zřejmě důvod debat z levé strany tohoto sálu, tato věta. Že jej tato moc považovala za nebezpečného i po smrti, dokázala jeho exhumací, zpopelněním a následným převezením jeho ostatků z původního hrobu na pražských Olšanech do rodné obce. Po roce 1989 byl původní hrob obnoven a Jan Palach byl in memoriam vyznamenán Řádem Tomáše Garrigua Masaryka první třídy. Jménem Jana Palacha jsou dnes pojmenovány desítky ulic a náměstí u nás i v zahraničí. Jeho čin, který svým významem daleko překročil hranice naší vlasti by měl být nesporně zvýrazněn a zdůrazněn i zařazením nového významného dne do našeho kalendáře.

Účinnost zákona se stanovuje k 11. srpnu 2013, což představuje 65. výročí Jana Palacha. V Praze dne 10. prosince 2012. Černochová, Wenigerová, Svoják, Bezecný, Kalousek, Korte, Suchá, Paggio.

Tolik důvodová zpráva. Omlouvám se, že jsem zdržovala jejím čtením, ale považuji, že to čtení bylo užitečné, že pochopili, co Komunistickou stranu Čech a Moravy tolik na důvodové zprávě - promiňte mi to slovo - žere.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

10:04 Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.