Černochová (ODS): Jan Palach protestoval proti skepsi a letargii

08.02.2013 10:54

Řeč na 51. schůzi PS PČR dne 8. 2. 2013.

Černochová (ODS): Jan Palach protestoval proti skepsi a letargii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Černochová na kongresu ODS

Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, představuji vám jako zástupkyně navrhovatelů velice krátkou poslaneckou novelu zákona o státních svátcích. Jediným důvodem této novely je zařazení 16. ledna jako dne památky Jana Palacha mezi významné dny. Významné dny jsou dny pracovními a nemají tedy na rozdíl od státních svátků přímý dopad na standardní život občanů. Jejich význam je tak především symbolický, připomenutí hodný a historických událostí, které tvoří základní principy demokratického právního státu.

Poslankyně Jana Černochová: V roce 1969 protestoval student Filosofické fakulty Univerzity Karlovy Jan Palach za cenu nasazení vlastního života proti sílící skepsi a letargii, které zachvátily společnost po okupaci Československa v srpnu 1968. Pro svůj burcující a v Evropě zcela ojedinělý čin zvolil Jan Palach formu sebeupálení. Zemřel o tři dny později. Palachův pohřeb se stal jednou z posledních velkých akcí, při níž Čechoslováci masovou účastní jednoznačně deklarovali absolutní nesouhlas s dobovou politickou realitou.

Po roce 1989 byl Jan Palach in memoriam vyznamenán řádem Tomáše Garrigue Masaryka první třídy, a jeho jménem jsou dnes pojmenovány desítky ulic a náměstí u nás i v zahraničí. Jeho čin, který svým významem daleko překročil hranice naší vlasti, by měl být nesporně zvýrazněn, a zvýrazněn i zařazením nového významného dne do našeho kalendáře.

Účinnost této novely se navrhuje k 11. srpnu 2013, což představuje 65. výročí narození Jana Palacha. Je tak částečně symbolické, že vstoupí v život, v platnost i zákon, který je jinak orientován na den smrti, a jeho historický kontext. Prosím vás o propuštění této novely do druhého čtení.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

15:14 Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL