Chládek (ČSSD): K domácí škole je třeba přistupovat obezřetně

01.02.2013 12:15

Ministerstvo školství přišlo s návrhem, že rodiče budou moci doma učit své děti po celou dobu základní školy a nikoliv jen v průběhu prvního stupně, jak to bylo doposud.

Chládek (ČSSD): K domácí škole je třeba přistupovat obezřetně
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor Marcel Chládek

Doporučoval bych v této věci zvláštní ostražitost a k samotnému návrhu rezervovanost. Umím si představit, že ve výjimečných případech- jako je například dlouhodobá vážná nemoc žáka-jde o možný způsob, jak se dítěti může dostat základního vzdělání, nicméně v ostatních případech je třeba s tímto institutem nakládat opatrně.

Je třeba vzít v potaz i další roli školy, než je vzdělávání a to roli socializační, kdy se navazují kontakty s vrstevníky, učí se komunikovat s cizími lidmi. Domácí způsob výchovy může mít vliv na socializaci dítěte, což může být škodlivé pro jeho další vývoj či další vzdělávání. Rovněž si nemyslím, že titul bakaláře je u rodiče záruka toho, že může tento rodič svému dítěti vyložit kvalitně všechny předměty. Některé z předmětů mohou být tímto způsobem potlačeny, což jistě není dobré.

Experimentální zavedení tzv. domácí výuky poukazuje i na skvělé výsledky u některých dětí, které se mohou odrážet od toho, že jde o děti mimořádně nadané, které by měly lepší výsledky i ve škole. Je však otázkou, jestli by problematika mimořádně nadaných dětí neměla být spíše  řešena výraznější podporou vzdělávání nadaných žáků přímo ve školách.

Pokud domácí výuka ano,  tak pouze ve výjimečných případech. U těch ostatních je třeba být na pozoru, protože takový způsob vzdělávání může mít řadu negativ.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

6:04 Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

Měla by se země zmítaná vojenským konfliktem, potlačující politickou opozici, cenzurující média a to…