Chládek (ČSSD): Pane Nečasi, taktika „škrtni, zruš, rozpraš" nikam nevede

06.10.2011 22:43

Co se jí nehodí, to škrtne nebo rovnou zruší, případně úplně rozpráší. Tak by se dala ve stručnosti popsat taktika kabinetu Petra Nečase.

Chládek (ČSSD): Pane Nečasi, taktika „škrtni, zruš, rozpraš" nikam nevede
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor Marcel Chládek

Petr Nečas totiž v médiích avizoval záměr rušit praktické základní školy (tedy bývalé zvláštní školy) protože jsou podle něj zbytečné a je třeba děti umístit do lavic normálních základních škol a pracovat s nimi. Přitom více než rok přihlíží neschopnosti svého přímého podřízeného, ministra školství Josefa Dobeše, který doslova zazdil Národní akční plán inkluzivního vzdělávání, který právě tuto věc řeší. V současné době, kdy Česká republika čelí sociálním nepokojům, jaké se objevily například na Šluknovsku, se o tématu opět začalo hovořit, aby si náhodou někdo nemyslel, že vláda zaspala. Národní akční plán inkluzivního vzdělávání přitom mapuje zásadní problémy českého školství a obsahuje konkrétní strategii, jak tyto problémy efekfivně řešit. Vláda Petra Nečase však namísto toho, aby věc řešila, sáhne pro svůj obvyklý nástroj - škrty, rušení nebo rozprášení. Rušení bývalých zvláštních škol, dnes praktických ZŠ, považuji v současné době za velmi nešťastný krok a ač se považuji za velkého kritika ministra školství Dobeše, v tom, že by se tyto školy neměly rušit, s ním plně souhlasím. Aby mu to však nestouplo do hlavy, musím zároveň konstatovat, že Josef Dobeš se už rok mohl aktivně zabývat problematikou inkluzivního vzdělávání, tedy rovněž nese svůj značný díl viny na současném stavu. Cesta ode zdi ke zdi nemá v této věci žádný smysl, je zapotřebí se začít aktivně věnovat inkluzivnímu vzdělávání a citlivě přistupovat nejen ke každé škole, ale i ke každému dítěti.

Dalším důkazem Nečasovy taktiky škrtni, zruš nebo rozpraš je včerejší odvolání rady pro vědu, výzkum a inovace, které sám předsedá. Jinými slovy nám tímto svým krokem premiér Nečas sdělil, že nebyl schopen radu uřídit. Argumenty, které uvedl, jsou zcela podružné. Je to jasný signál, jak se vláda a premiér Nečas staví ke vědě a výzkumu, kdy se dá již bez nadsázky říci, že Nečasův kabinet se na české vědě velmi negativně podepsal a to zejména kvůli nesmyslným škrtům a neschopnosti efektivně využívat finanční prostředky z EU. Pevně věřím, že po rozprášení rady pro vědu, výzkum a inovace to nebude celá česká věda, kdo okusí taktiku škrtni, zruš, rozpraš!

Dále čtěte:
Drastichová (VV): Ostravská ČSSD jde v Paroubkových šlépějích
Chládek (ČSSD): Netušil jsem, že je vrtošivost dědičná

##PROFIL 39##

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

reklama

autor: cssd.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

8:04 Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k resortu Ministerstva pro místní rozvoj.