Crha (ODS): Jihomoravská trojkoalice má velký korupční potenciál

28.11.2012 11:07

Nově sestavená krajská koalice mezi ČSSD a KDU - ČSL zamezuje opozici vykonávat kontrolní činnost. ČSSD totiž zároveň podepsala smlouvu o spolupráci s komunisty, jejichž zástupce stane v čele kontrolního výboru.

Crha (ODS): Jihomoravská trojkoalice má velký korupční potenciál
Foto: archiv
Popisek: Lídr jihomoravské ODS Jiří Crha

„Všichni smluvní partneři, tedy KDU - ČSL, ČSSD a KSČM si rozdělili role tak důmyslně, že si následující čtyři roky budou moci dělat prakticky, co chtějí. Sociální demokraté a lidovci budou vládnout, zatímco KSČM bude na vše dohlížet. Je to naprosto absurdní situace když uvážíme, že se KSČM a ČSSD písemně zavázali jednat ve vzájemné shodě a součinnosti. Existence kontrolního výboru tím postrádá smysl,“ uvádí předseda klubu ODS Jiří Crha.

Stejnou taktiku pak vládnoucí strany zvolily i v případě kontrolních pozic ve společnostech založených krajem. I zde budou všechny posty zastávat zástupci nové koalice. Opozice a veřejnost tak nebude mít prakticky možnost dohlížet na jejich činnost. „Voliči rozdali své hlasy jasně, ale asi nikdo z těch, kdo vhodili hlas lidovcům, nečekal, že se jejich strana spojí s komunisty. U pana Haška to veřejnost zase tak moc nepřekvapí,“ dodává Crha.

Nemožnost dohlížet nad hospodařením kraje jen podpořilo rozhodnutí ODS nepřijmout nabídku na obsazení uvolněné funkce. „Voličům jsem před volbami slíbil, že nebudu kumulovat funkce a tento slib platí. Na to máme v kraji jiné experty. Nechceme hrát divadlo pro koalici opřenou o KSČM,“ uzavírá Crha.

Krajská ODS chce v následujících čtyřech letech podporovat projekty, které jsou klíčové pro rozvoj kraje jako například práce na nových zásadách územního rozvoje. Přestože ještě není známo programové prohlášení krajské rady, už teď je jisté, že ODS nepodpoří populistické centrální nákupy energií prostřednictvím neprůhledně hospodařící společnosti pro krajské centrální nákupy - CEJIZA nebo navrhovanou bytovou výstavbu, která je zcela mimo kompetence kraje. Naopak vstup konkurence na železnici, nebo odstoupení od předraženého projektu nemocnice Znojmo, ODS rozhodně podpoří.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…