Dolejš (ČSSD): Další jednání Stálé komise pro kontrolu BIS ke kauze odposlechů Janouška a Béma

18.04.2012 22:15

V pátek 13. 4. 2012 jsem od ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Jiřího Langa obdržel písemné odpovědi BIS na mých sedm otázek ve věci možných aktivit BIS, včetně realizace možných odposlechů, směrem k lobbyistickým strukturám napojeným na podnikatele Romana Janouška. Tyto písemné odpovědi BIS jsou v režimu „důvěrné“, a proto jsem v této věci vázán mlčenlivostí.

Dolejš (ČSSD): Další jednání Stálé komise pro kontrolu BIS ke kauze odposlechů Janouška a Béma
Foto: Archiv
Popisek: Mobilní telefon - ilustrační foto.

Na základě této skutečnosti a po důkladném prostudování zmíněného dokumentu jsem se rozhodl svolat zasedání Stálé komise PS pro kontrolu činnosti BIS na úterý 24. dubna od 9 hod. Komise se za účasti ředitele BIS bude zabývat projednáním tohoto materiálu a zároveň bude pokračovat v projednávání přerušeného bodu „Vyjádření ředitele BIS k informacím zveřejněným v týdeníku Euro.cz“.

Na svém posledním jednání rozhodla komise přizvat k projednání zmíněné problematiky předsedu vlády ČR Petra Nečase a bývalého premiéra Mirka Topolánka. Do doby jednání komise nebudu veřejně komentovat písemné odpovědi BIS a k této věci se dále vyjadřovat.

Celou kauzu považuji i nadále za závažnou a její objasnění před veřejností je podle mého názoru pro další vývoj demokracie v naší zemi zcela zásadní. Jakékoli pokusy zamést tuto záležitost pod koberec by mohly mít pro demokratické poměry v naší zemi devastující dopady. Proto je dle mého názoru nezbytná účast předsedy vlády ČR Petra Nečase na jednání komise, protože stojí v čele vlády, která odpovídá za činnost a koordinaci zpravodajských služeb. A nejen to. Premiér a členové vlády jsou ze zákona adresáty velké části zpráv předávaných zpravodajskými službami a odpovídají za další nakládání s těmito informacemi a to i případně směrem k orgánům činným v trestním řízení.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…