Drábek: S odbory jsem připraven jednat o podmínkách zaměstnanců, nikoliv o politice

01.02.2012 11:47

Prohlášení MPSV určené zaměstnanců Úřadu práce.

Drábek: S odbory jsem připraven jednat o podmínkách zaměstnanců, nikoliv o politice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09

Výtky jedenácti odborových organizací Úřadu práce se zdají být o to méně pochopitelné, že přicházejí den před ukončením výplaty dávek. Naprostá většina úřadů práce již ze sta procent dávky do jednotného výplatního místa zaslala. V tuto chvíli je vyplaceno 99 procent dávek. V absolutních číslech to znamená, že je třeba vyplatit 10-12 tisíc dávek pomoci v hmotné nouzi.

Komplikace byly způsobeny například zvýšeným náporem klientů, který je v lednu na úřadech práce běžným jevem, změnou výpočtu některých přiznávaných dávek a také valorizací životního minima, která si vyžádala přepočet dávek hmotné nouze. I přesto se většina úřadů s těmito komplikacemi dokázala vypořádat, včetně nutnosti osvojit si práce s novým systémem, který je i přes počáteční nedostatky funkční.

„S odborovými organizacemi jsem připraven jednat o pracovních podmínkách zaměstnanců, nikoli však o politických tématech. S příslušnou centrální odborovou organizací o situaci úřadech práce jednání průběžně vedeme, jedno z nich se se uskutečnilo na konci minulého týdne v pátek, další očekáváme během tohoto týdne. Jednání jsou konstruktivní, jednáme o věcných záležitostech. Vyjádření jednotlivých odborových buněk zasílaná médiím nelze bohužel chápat jinak než snahu o to, přiživit se na mediálním zájmu,“ říká ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.

Stejně jako tomu je u implementace jiných významných ICT projektů, tak i u projektu implementace nové strategické koncepce systémů na úřadech práce je nevyhnutelné nastavení finálních funkčních parametrů během plného provozu. Z těchto důvodů je ze strany jednotlivých dodavatelů v prvních týdnech zajištěna zvýšená podpora a jsou vytvořeny kontaktní týmy, které operativně řeší aktuální provozní požadavky. V žádném případě nelze hovořit o „obrovském problému agendových aplikací“ tak, jak je čistě účelně deklarováno vybranými informatiky a tímto rázně odmítáme požadavek na návrat ke starým agendovým systémům, které neodůvodnitelně zatěžují rozpočet MPSV v posledních letech.

I přesto, že spuštění některých komponentů nové IT infrastruktury nenapomáhala cílená kampaň vedená záměrem zahltit v lednu 2012 úřady práce, s plnou odpovědností a vážností lze prohlásit, že nový způsob výplat přes jednotné výplatní místo je od 2. ledna 2012 plně funkční, a že obslužné moduly na ÚP ČR jsou již zprovozněny nebo postupně zprovozňovány podle harmonogramu tak, aby převzaly funkci modulů dosluhujících.

Funkcionality jednotlivých nových obslužných modulů byly navrženy týmy zkušených pracovníků ÚP v jednotlivých agendách a pokrývají zákonem definovaný rozsah agendové problematiky. Na rozdíl od minulosti vedení MPSV nehodlá akceptovat nekonečnou spirálu vylepšování obslužných modulů za cenu neúměrných finančních investic a dodavatelskou exkluzivitu. Oproti minulosti jsou požadavky na tyto nové systémy jasně definované (a odsouhlasené) a odpovídají potřebám resortu dle platné legislativy.

Viktorie Plívová
tisková mluvčí a vedoucí tiskového oddělení
Ministerstvo práce a sociálních věcí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo práce a sociálních věcí

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…