Drapák (NS-LEV21): Předražené ceny mobilních operátorů jsou neudržitelné a špatně regulované vládou ČR

07.03.2012 20:36

Za předraľené sluľby mobilních operátorů nese odpovědnost vláda ČR. Státní regulátor, Český telekomunikační úřad (ČTÚ) neplní svou klíčovou úlohu při ochraně spotřebitele a umoľňuje nepřiměřený zisk oligopolním mobilním operátorům.

Drapák (NS-LEV21): Předražené ceny mobilních operátorů jsou neudržitelné a špatně regulované vládou ČR
Foto: Archiv
Popisek: Mobilní telefon - ilustrační foto.

Česká republika vytvořila oligopolní trh českých mobilních operátorů, kdy vydala pouze malé mnoľství licencí s tím, ľe regulátor má v tomto prostředí plnit funkci někoho, kdo koriguje oligopolní prostředí tak, aby existovala konkurence, byla zajiątěna vysoká kvalita sluľeb a oligopoly dosahovaly přiměřeného zisku. To se vąak v ČR neděje a existuje celá řada naprosto evidentních důkazů, které jsou jistě kaľdému uľivateli telekomunikačních sluľeb jasné.

V ČR se počet pouľívaných sim-karet za posledních deset let více neľ zdvojnásobil. Máme tady téměř stoprocentní pokrytí uľivatelů s více neľ 14 miliony sim-karet. Proč tedy nemáme také 100 % pokrytí území ČR? Vľdy» územní pokrytí ČR se podobá spíąe nějaké zaostalejąí východoevropské zemi, neľ zemi v srdci EU.

Pokud se podíváme na přiměřenost zisku mobilních operátorů, nezbývá, neľ se zhrozit. Marľe mobilních operátorů se pohybují okolo 50 % a jejich zisky dosahují 16-17 % návratnosti kapitálu, coľ by odpovídalo spíąe rozvojové zemi někde v Africe, neľli kredibilní zemi, která je členem OECD a EU.

Pokud porovnáme ČR se zeměmi OECD, zjistíme, ľe naąe mobilní telefonování je suverénně nejdraľąí. Mobilní operátoři pochopitelně maximalizují své zisky, coľ je pro privátní společnosti normální chování. Nemůľeme vyčítat mobilním operátorům snahu maximalizovat zisky. Můľeme a musíme ale kritizovat, jestliľe jejich sluľby jsou v dané kvalitě předraľené a můľeme a musíme kritizovat vládu ČR za to, ľe nadměrné zisky, které někteří lidé nazývají i „zlodějinou“, umoľňuje. ČTÚ je přímo podřízený Vládě ČR, má oporu v zákoně proto, aby trh s komunikacemi reguloval a v kaľdém případě má mandát pro to, aby zajistil konkurenční prostředí na sníľení ziskových marľí mobilních operátorů na úroveň běľnou v obdobných zemích OECD.

Proto poľadujeme, aby vláda zajistila to, ľe ČTÚ začne konat a plnit svoje funkce ve smyslu zákona 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích a nápravu tohoto stavu.

Filip Drapák, odborný mluvčí NS-LEV 21 pro oblast ekonomiky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

8:06 Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

V těchto květnových dnech si opět připomínáme konec 2. světové války v Evropě a definitivní porážku …