Dušek (ČSSD): „Ozelenění“ zemědělské politiky může zdražit potraviny v celé EU

26.11.2011 12:44

Eurokomisař Dacian Cioloş, odpovědný za zemědělství a rozvoj venkova, sklidil tento týden na konferenci s evropskými zemědělskými neziskovými organizacemi v Evropském parlamentu opět kritiku za návrh reformy společné zemědělské politiky (SZP) EU.

Dušek (ČSSD): „Ozelenění“ zemědělské politiky může zdražit potraviny v celé EU
Foto: Redakce
Popisek: Robert Dušek

Konference, kde vystoupili představitelé nejvlivnějších evropských zemědělských organizací, kteří reprezentují více než 20 milionů zemědělců, se zúčastnil i europoslanec Robert Dušek (ČSSD), který je členem klíčového Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova Evropského parlamentu.

Zástupci evropských zemědělských neziskových organizací si na konferenci především stěžovali na to, že navrhovaná reforma SZP nepřináší slíbené zjednodušení. Zemědělská politika se stane podle nich kvůli této reformě více netransparentní. Asi největší problém měli zástupci evropských zemědělců s návrhem tzv.„ozelenění".

Návrh společné zemědělské politiky týkající se tzv. „ozeleňování", který počítá s vyčleněním sedmi procent zemědělské půdy z produkce (pozn. na této půdě by mohla růst například tráva nebo stromy), může podle europoslance Roberta Duška vážně ohrozit konkurenceschopnost evropských zemědělců a potravinovou bezpečnost EU.

„Tato diskuse byla velmi zajímavá a je dobře, že zástupci evropských neziskových organizací měli možnost se tohoto jednání zúčastnit. Věřím, že i jejich připomínky k reformě společné zemědělské politiky budou akceptovány. Vyjadřují totiž názory lidí, kteří zajišťují potravinovou bezpečnost pro Evropskou unii. V tomto smyslu mám pochybnosti o návrhu rozsahu politiky „ozelenění" a zastropování přímých plateb, které mohou ohrozit konkurenceschopnost evropských zemědělců a potravinovou bezpečnost EU. Dovoz potravin mimo EU totiž není řešení. Z tohoto důvodu může dojít ke zdražení potravin v EU, pokud dosavadní návrh nebude revidován," řekl europoslanec Robert Dušek.

Společné jednání s evropskými zemědělskými neziskovými organizacemi v Evropském parlamentu je už v pořadí druhou pořádanou konferencí na téma společné zemědělské politice na půdě Evropského parlamentu. Začátkem listopadu již proběhla diskuse s ministry zemědělství členských státu EU. Evropská komise svůj návrh společné zemědělské politiky představila počátkem října.

Více:
Poc (ČSSD): Život bez „živé půdy" by byl zatraceně drahý

##PROFIL 3345##


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

reklama

autor: cssd.cz

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

20:01 Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ODS.