Fajmon (ODS): ČSSD se úplně zbláznila?

12.02.2012 19:53

Náš růžovo-rudý Senát se usnesl na tom, že premiér Petr Nečas údajně svým postupem na Evropské radě poškodil české zájmy.

Fajmon (ODS): ČSSD se úplně zbláznila?
Foto: ODS
Popisek: Europoslanec Hynek Fajmon

Pro tento nesmysl hlasovali opoziční sociální demokraté a jejich levicoví souputníci, kteří Senát dnes ovládají. To, že má opozice jiný názor než vláda je normální. Je ale nenormální využívat Senát k takovémuto očerňování protivníka. Takový postup je dle mého soudu zcela za hranou. A je to potřeba ČSSD velmi otevřeně říci.

Je neuvěřitelné, že politici ČSSD žádají, aby premiér bez jakéhokoliv projednání doma podepsal něco, co oni sami ani nečetli. Paradoxní je rovněž skutečnost, že žádají premiéra, aby podepsal závazek, který ČSSD nikdy nechtěla přijmout. Ano, mám na mysli princip vyrovnaného rozpočtového hospodaření. Tento princip je podstatou fiskálního kompaktu na kterém se 25 států EU dohodlo s tím, že dodržování tohoto pravidla mají kontrolovat evropské instituce. Něco takového ale ČSSD přece na národní úrovni nikdy nechtěla připustit. Takže tady máme hezký přiklad pokrytectví nebo schizofrenie?

ODS a její politici v 90. letech minulého století a potom i v nultých letech tohoto století předložili návrh zákona o vyrovnaném rozpočtu ČR několikrát. ČSSD tento návrh nikdy nepodpořila a vždy halasně tvrdila, že to je nesmysl, že rozpočty potřebují "dýchat s ekonomikou", že vláda musí mít "nástroje ke stimulaci hospodářství" a podobně. Díky tomu, že tato brzda v našem právním řádu nebyla, realizovala ČSSD svou politiku budování "sociálního státu", kde se rozdávalo ze státního rozpočtu velkým skupinám obyvatel spousta peněz často i na zcela zbytečné věci viz například pastelkovné.

Výsledkem tohoto "hospodaření" ČSSD je to, že máme v ČR přes všechny snahy o reformy provedené od roku 2006 stále strukturální deficit rozpočtu ve výši cca 100 mld. Kč. A v této situaci ČSSD říká, že máme bez jakékoliv diskuse přijmout evropský fiskální kompakt? To je opravdu eskamotérství nejvyššího stupně. Zkrátka asi platí, že když něco navrhuje ODS nebo Klaus, tak je to špatně, ale když to říká EU, tak se musí sklapnout kufry a přijmout to ještě dříve než to písemně z Bruselu dorazí do Prahy. Takovému postoji nerozumím. ČSSD se podle mne zbláznila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…