Fajmon (ODS): EU má rozpočet, výdaje neporostou

12.12.2012 17:10

Členské státy EU obhájily úsporná opatření, unijní rozpočet pro rok 2013 zůstává zhruba na letošní úrovni.

Fajmon (ODS): EU má rozpočet, výdaje neporostou
Foto: ODS
Popisek: Europoslanec Hynek Fajmon

Peníze se najdou i na proplácení programů, jako například populární Erasmus, jejichž rozpočet na podzim vyschl. Státy pošlou do Bruselu šest miliard, tedy o tři miliardy méně, než komise původně požadovala.

"Evropská komise původně požadovala skoro sedmiprocentní navýšení výdajů. Napětí na podzim výrazně eskaloval i socialistický předseda Evropského parlamentu Schulz, když přerušil vyjednávání do doby, než členské státy přistoupí na větší utrácení," komentuje přípravu rozpočtu europoslanec a člen rozpočtového výboru Hynek Fajmon. "Nakonec parlament ustoupil a výsledkem je navýšení o 2,8%, což je v podstatě míra inflace. Fakticky se tak jedná o zmražení výdajů a rozumný kompromis, který ODS může podpořit. Mimo jiné proto, že rozpočtové provizorium by Českou republiku značně poškodilo."

Občanští demokraté podpoří i dodatečné dorovnání rozpočtu za letošní rok. "Česká republika ušetří 1,75 miliardy z původně požadovaných pěti, na druhou stranu Brusel proplatí programy, které jsou už teď financovány státním rozpočtem," dodává Hynek Fajmon. "Některé další nedořešené závazky se ale pravděpodobně přesunou do příštího roku, proto musíme velice pozorně sledovat, s čím Evropská komise přijde. Obecně platí, že EU musí hospodařit s vyrovnaným rozpočtem, musíme proto komisi donutit k tomu, aby dokázala dotační programy správně řídit a nevytvářet schodky, které se potom musejí zpětně dorovnávat."

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Kovářová: Organizované, silově protlačované negování všeho, co funguje a co se osvědčilo

16:14 Senátorka Kovářová: Organizované, silově protlačované negování všeho, co funguje a co se osvědčilo

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k progresivní politice.