Filip (KSČM): Co vládu nezajímá, respektive o co jí jde?

14.05.2013 9:24

Každý den jsme svědky toho, jak se lidé nemohou domoci práva. Je to tím, že vlády pravicových koalic, a ta současná v tom zvlášť vyniká, se zaměřily na omezování práv občanů České republiky, a zvláště pak těch, kteří žijí jen ze své výplaty, jež někdy dokonce ani nestačí na zabezpečení základních lidských potřeb. Je to přímo výzva, abychom jako politická strana do svého programu zařadili úkoly pro nápravu důsledků pravicového vládnutí.

Filip (KSČM): Co vládu nezajímá, respektive o co jí jde?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

 

Dnes začnu tím, co je mi profesně nejblíže - téma, jehož důsledky mohou velmi ovlivnit život jak jednotlivců, tak celých rodin. Jde o to, zda ještě jsme, nebo nikoli skutečně právním státem a co je třeba udělat, abychom jím opravdu byli? Na první část otázky jsem vlastně odpověděl – právním státem nejsme, stát není schopen a nezajišťuje bezplatnou právní pomoc. Iluze o právním státě zmizela již s prvními lety vládnutí pravice po listopadu 1989, zejména v souvislosti s nelegitimním a neústavním rozbitím ČSFR. V té době na základě sobě navzájem si odporujících zákonů a dokonce bez účinných pák byl rozkraden mnohasetmiliardový majetek, rozprodán případně přátelům do zahraničí anebo byl úplně devastován. Jen málo rozkradačů se dostalo před soud a dokonce část z nich podivná amnestie z počátku tohoto roku učinila nepostižitelnými. Iluze o právním státu zmizela však i při řešení všelijakých korupčních kauz, kauz nesprávného hospodaření se svěřenými prostředky a s podivnými veřejnými zakázkami. 
 
Současná vláda zcela rezignovala na svou povinnost zabezpečit občanům přístup k právu a k tomu, aby všichni si byli skutečně rovni. Jinak příslušný čl. 36, odst. 2 Listiny základních práv a svobod proklamující, že každý máme právo na právní pomoc v řízení před soudy, jinými státními orgány či orgány státní správy, a čl. 40, odst. 3, stanovící, že v každém, trestním řízení má každý právo, aby mu byl poskytnut čas a možnost přípravy obhajoby, se staly jen prázdnou literou. Důkazů, že to je tak, máme nemálo. Nakonec hlasování koalice toto úterý o mém návrhu zabývat se zjevnými poruchami v trestním řízení a porušování procesních předpisů jak u svědků, tak obviněných, je do očí bijící. A můžeme se vrátit k podivnému zastavení stíhání tehdejšího místopředsedy vlády a předsedy KDU-ČSL Čunka, procesu z exsenátorem za ODS Novákem anebo vyjmutí bývalého ministra obrany Vondry ze šetření v případu Promopro. Přitom za přestupky – viz pomalování plakátů olomouckým řidičem – se člověk nemající zázemí, včetně peněžního, může dostat i do vězení.
 
Co je pro to, abychom byli skutečně právním státem, a to nikoli jen na papíře, ale i ve skutečnosti, třeba udělat? Především zabezpečit »přístup k právníkovi« včetně podmínek aktivní žalobní legitimace, překonání finančních bariér typu soudních poplatků nebo nákladů na zpracování znaleckých posudků, apod. Součástí systému se musí stát nejen zastupování v právních případech, ale i bezplatné právní poradenství. Pochopitelně při rovnosti v rozhodování soudů a dalších orgánů, tedy podle zásady »padni komu padni«. Tomu odporuje už samotné »vyplacení se« z trestní odpovědnosti a další věci obsažené v současném trestním zákoníku. Tady stát selhává. Je nezpochybnitelné, že v naší společnosti existují početné znevýhodněné skupiny, pro které je právní pomoc již finančně nedostupná. Současný stát ve smyslu teorie »každý si musí pomoci sám« tak jednoznačně zvýhodňuje vysokopříjmové občany a znevýhodňuje ty nízko- či středněpříjmové.
 
KSČM proto ve svém programu, s nímž půjde od příštích voleb, bude prosazovat, aby konečně stát začal i v této věci konat a stali jsme se, jak je to zaznamenáno v Listině práv a svobod, skutečně právním státem.
 
Vojtěch Filip, předseda ÚV KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…