Fischer: Přímá volba je řešení, ne hrozba

12.12.2012 20:58

Nemohu souhlasit s prezidentem Václavem Klausem, že přímá volba hlavy státu představuje překážku a hrozbu pro demokracii. Právě naopak, jde o první krok k pozitivní změně, k řešení problémů české demokracie a k jejímu posílení.

Fischer: Přímá volba je řešení, ne hrozba
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Fischer

V čem s Václavem Klausem souhlasím je, že z dnešní špatné situace nevede snadná, zkratkovitá, radikální cesta, jak ji někteří nabízejí. Stranická politika je v dlouhodobé krizi, ze které se nedokáže dostat. Tato krize byla napřed latentní a chronická, nyní je otevřená a akutní. Po roce 1996 přišla krize vládnutí. S opoziční smlouvou v roce 1998 přišla krize deficitu demokracie. V roce 2005 krize odpovědnosti a raketový růst dluhů. A během celé této doby narůstala krize důvěry v politiku, kterou živily negativní jevy jako podvádění v kupónové privatizaci, tunelování bank, propojování mafií a politiky, Grossova aféra, šibalství, kmotrovství a všeobecná korupce...

Ano, cesta k nápravě nebude rychlá. Vždyť Politická garnitura, která zde vládne dvacet let, občany za celou tu dobu nepřesvědčila, že je skutečně schopná a ochotná problémy sorávně pojmenovat, analyzovat a řešit. Je proto už načase provést zásadní změnu. Nikoli však změnu demokracie, ale změnu politiky. Přímá volba prezidenta je důležitým prvním krokem k této změně. Lidé sami řeknou, zda si přejí pokračování dosavadního stranického establishmentu, nebo dají přednost nezávislému kandidátovi.

Narozdíl od Václava Klause nevidím v přímé volbě riziko, ale šanci. Šanci, jak dát české demokracii nový impuls, jak ji posílit a změnit ji evolučně, standardní cestou voleb, ne revolučně, nátlakovými akcemi. Já totiž občanům věřím. Věřím jejich zdravému úsudku i dobrým úmyslům.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Fischer

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Orbán je autoritář. A s autoritáři se nevyjednává. Komise nás neposlechla

20:01 Peksa (Piráti): Orbán je autoritář. A s autoritáři se nevyjednává. Komise nás neposlechla

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k postoji Evropské komise vůči Maďarsku a jejími prem…