Fischer: Svou budoucnost máme ve svých rukou

17.11.2012 12:42

Od 17. Listopadu 1989 uběhlo už 23 let. Sametová revoluce tak znamenala začátek nejdelšího období svobody a demokracie v našich dějinách.

Fischer: Svou budoucnost máme ve svých rukou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Fischer

První republice bylo popřáno pouze dvacet let a poválečné omezené demokracii pouhé tři roky.

Musíme si vážit možnosti rozhodovat o svých životech svobodně a beze strachu. Za těch dvacet tři let vyrostla celá nová generace mladých lidí, kteří nikdy nepoznali totalitu, válku, bezmoc a bezpráví. I když s mnohým v naší republice jsme právem nespokojeni, zažíváme bezpochyby nejlepší období historie. Ať už se to týká materiálních statků, či pocitu bezpečí. Avšak to nejpodstatnější je svoboda. Máme svobodu volby, a proto máme svou budoucnost ve svých rukách.

Pokud se nám naše současnost nelíbí, záleží jen na nás samých, abychom to změnili. Když prezident Václav Havel ve svém prvním novoročním projevu řekl, že naše země nevzkvétá, měl tím na mysli období čtyřicetileté totalitní devastace, kdy se rozhodovalo o nás bez nás, a skutečnou moc držela hrstka lidí. Tenkrát šlo o to zbavit se nesvobody, dnes naopak musíme naplnit naši svobodu.

Tehdy to byli jako první studenti, kteří zvedli hlavy a v období všeobecného pesimismu ukázali generaci svých rodičů a prarodičů, že změna k lepšímu je možná. Jsem jim za to osobně vděčný. Věřím, že i dnes se mladí lidé dívají na svět optimisticky, že jsou aktivní, že chtějí hledat způsoby, jak věci zlepšit, ne důvody, proč to nejde.

Studenti a Václav Havel, to byly dvě značky Sametové revoluce, díky nimž si nás svět zapamatoval. Tehdejší studenti jsou dnes ve středním věku, náš první polistopadový prezident už s námi není. Ale ideály, které vnesli do tehdejších revolučních dní, se staly konstitutivními prvky naší demokracie.

Studenti se rozhodli skoncovat se strachem, Václav Havel se lží. Pamatujme si to. Koneckonců jde o novou intepretaci Masarykova "nebát se nekrást". Státy se skutečně udržují ideály, na kterých vznikly. Když vrátíme slušnost a profesionalitu do politiky a když dáme prostor občanské statečnosti, pak dostojíme odkazu 17. listopadu. A zajistíme tím České republice dobrou budoucnost. Budoucnost pro novou generaci.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Fischer

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Vláda hodila budoucí seniory přes palubu

16:14 Ostrá (SOCDEM): Vláda hodila budoucí seniory přes palubu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důchodům.