Fišera (ČSSD): Stát by se měl přihlásit k odpovědnosti za stávající stav lesů

07.06.2013 7:25

Dopis radního Fišery, adresován všem členům Vlády ČR.

Fišera (ČSSD): Stát by se měl přihlásit k odpovědnosti za stávající stav lesů
Foto: zdn.cz
Popisek: Šéf ústecké ČSSD Arno Fišera

Vážení členové Vlády ČR,

Na území Ústeckého kraje se vyskytují jedny z nejvíce poškozených lesních porostů nejen v České republice, ale i v Evropě a tím jsou Krušné hory. Přes výrazné snížení emisí (až o 90 %) kyselá depozice stále překračuje kritickou zátěž, na některých lokalitách až dvojnásobně. Lesní porosty a půdy v Krušných horách jsou oslabeny dlouhodobým působením imisí z minulých let, hůře se vyrovnávají s nepříznivými klimatickými výkyvy (sucho, škody mrazem apod.) a již několik let se rozpadají. Současný rozpad porostů doposud nezpůsobil ekologickou katastrofu v této oblasti (např. kontaminace pitné vody, rizika zaplavení průmyslových objektů a obydlí atd.), ovšem je pouze otázkou času, kdy k této skutečnosti dojde. Je potřeba si uvědomit, že na Krušných horách se nevyskytují pouze lesy hospodářské, ale především lesy ochranné (nepříznivá stanoviště – svahy, strže, výsypky) a lesy zvláštního určení (funkce půdoochranné, vodoochranné a klimatické). Samotná obnova porostů je ztížena nevhodným mysliveckým hospodařením (vysoké počty spárkaté zvěře působící škody především na listnatých kulturách) a především nedostatkem finančních prostředků.

Ústecký kraji již od roku 2009 disponuje odbornou studií, která vyhodnotila stav lesních porostů na Krušných horách, a zároveň obsahovala časový harmonogram nutných prací k obnově poškozených lesních porostů v období 2009 - 2037. Tato studie vyhodnotila finanční náročnost cca na 6 mld. Kč. S ohledem na předloženou studii a vyhodnocení závěrů studie, Ústecký kraj inicioval na konci roku 2009 vytvoření pracovní skupiny složené s předních lesnických odborníků. Tato pracovní skupina navrhla dále 3 možné alternativy především s ohledem na finanční náročnost a  způsobu a potřebné doby k provedení potřebných prací (varianta I. – 4,3 mld. Kč, varianta II. - 5,4 mld. Kč, varianta III. – 3,4 mld. Kč).

Ústecký kraj je přesvědčen, že tyto stanovené náklady k provedení nutných prací jsou zcela relevantní a odpovídají skutečným potřebám lesních porostů. Vlastníci poškozených lesních porostů sice generují v jisté výši tržby za vytěžené dříví, ovšem s ohledem na další nutné náklady na následné zalesňování, popř. na výchovu či rekonstrukci lesních porostů nelze předpokládat, že u těchto vlastníků bude dosahováno stabilních kladných hospodářských výsledků. Samotný Ústecký kraj nedisponuje takovými finančními prostředky, které by zabezpečily potřebnou obnovu porostů Krušných hor a přesto ročně podporuje hospodaření v lesích v celkové výši cca 10 mil. Kč. Další finanční prostředky získávají vlastníci poškozených lesních porostů z OPŽP (oblast podpory 6.3 Obnova krajinných struktur), ovšem je nutné podotknout, že v letošním roce již končí toto programové období (2007 – 2013).

Jsem přesvědčen, že stát by se měl přihlásit k odpovědnosti za stávající stav lesních porostů, resp. za stav lesní půdy a její „kontaminaci“ s ohledem na průmyslové aktivity na území kraje a finančně se podílet na záchraně lesů v Krušných horách.

Ústecký kraj po desetiletí byl a stále je energetickým srdcem republiky, kde se těží hnědé uhlí a vyrábí teplo a elektrická energie, jež významným způsobem zásobují zbytek země. Proto již dlouho voláme po spravedlivých kompenzacích a náhradách pro občany Ústeckého kraje, kteří především platí za tuto službu společnosti daň v podobě zhoršeného zdravotního stavu, zvýšeného výskytu nádorových onemocnění a dopadu na životní prostředí. Bohužel se ale stalo zvykem, že na místo oprávněných náhrad se Ústeckému kraji spíše bere. Z nedávné minulosti mohu jmenovat snahu o zrušení Komplexního onkologického centra a přesun onkologických pacientů do Prahy či aktuální a bezprecedentní odebrání financí z Regionálního operačního programu Severozápad, který byl určen přímo pro náš strukturálně postižený region.

S ohledem na výše zmíněné racionální argumenty Vás touto cestou žádám o vytvoření účelové programu na obnovu lesů v Krušných horách, které by spravovalo příslušné ministerstvo a naplněno částkou ve výši 3 mld. Kč. Nejlépe by bylo, kdyby tento program spravovalo ministerstvo financí, neboť ministr Kalousek je jedinou skutečnou zárukou s přístupem řádného hospodáře. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…