Fuksa: Platy vedení Středočeského kraje se zvýšily o 30 %

13.02.2012 4:30

Odměňování státních úředníků a politiků se stalo v poslední době velkým tématem. Poněkud stranou však zůstávají platy a odměny v krajích.

Fuksa: Platy vedení Středočeského kraje se zvýšily o 30 %
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Kupříkladu rozpočet Středočeského kraje poskytuje zajímavá čísla. Ne, že by byla pro laickou veřejnost snadno dostupná, musíte se naopak prokousat houští rozpočtové skladby a leccos si sami propočítat.
Z plnění krajského rozpočtu lze vyčíst, že v době Rathova vládnutí s komunisty se skokově zvýšily odměny zastupitelům, což představuje v drtivé většině platy hejtmana, vicehejtmanů a ostatních radních. Meziroční nárůst mezi lety 2008 a 2009 dosáhl neuvěřitelných 30 %, což znamená nárůst téměř o sedm milionů korun. Připomeňme, že v roce 2009 vrcholila recese, tisíce Středočechů přicházely o pracovní místa, desítkám tisíc jiných klesaly platy a zbytku téměř nerostly. Přesto se nové socialistické vedení rozhodlo zvýšit si platy téměř o třetinu a na této úrovni zůstaly dosud. Pokud zástupci těchto stran tvrdí, že jim jde o „obyčejné“ lidi, pak bez skrupulí lžou.

Ve světle této skutečnosti je nám všem už jasné, proč David Rath a ostatní socialisté s komunisty nepodpořili ve sněmovně vládní návrh, který snížil platy ústavním činitelům a zdanil jejich dosud nezdaňované náhrady. Pikantní je, že se tak vlastně postavili proti zvýšení příjmů krajských rozpočtů. Ze zdanění náhrad jde totiž část výnosů krajům.

Oněch sedm milionů korun navíc pro krajské vedení není zanedbatelná částka. Především v době, kdy se navyšují ceny regionální dopravy, ruší spoje a neopravují se silnice. David Rath tvrdí, že jim stát dává málo peněz. Nyní však víme, že to není pravda. K populistickým projektům kraje nyní přibyl další zdroj nehospodárnosti.

Ing. Ivan Fuksa
předseda místního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
člen výkonné rady
zastupitel
poslanec PČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Jak zajistit a poskytnout dětem dietní stravu

15:14 Ministr Válek: Jak zajistit a poskytnout dětem dietní stravu

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k nové metodice poskytování dietní stravy v rámci šk…