Gajdůšková (ČSSD): Každý člověk musí dostat stejnou šanci

28.11.2012 6:41

Nedávno jsem v Senátu Parlamentu České republiky uspořádala kulatý stůl při příležitosti 5. výročí rozsudku D.H. a ostatní versus ČR Evropského soudu pro lidská práva. Ten v listopadu roku 2007 rozhodl, že praktické (dříve zvláštní) školy u nás znevýhodňují romské děti.

Gajdůšková (ČSSD): Každý člověk musí dostat stejnou šanci
Foto: senat.cz
Popisek: První místopředsedkyně Senátu za ČSSD Alena Gajdůšková

Během podnětného a velmi emocionálního setkání jsme slyšeli celou řadu příběhů, které by si kdokoliv z nás jen stěží představil a už vůbec by je nechtěl zažít. Romské děti mají svoje sny stejně jako jejich vrstevníci z většinové populace, a jsou schopné je realizovat. Mnozí z nich musí vyvinout ohromné úsilí navzdory obtížným podmínkám, a většinou bohužel ani to nestačí. Jejich úspěch je mnohdy závislý jen na štěstí, kterého se jim dostane buď díky podpoře vlastní rodiny, nebo setkáním s dobrým, tolerantním učitelem. Cítím povinnost iniciovat změny, které umožní všem dětem bez ohledu na barvu pleti, zdravotní nebo sociální omezení uplatnit svůj talent, protože je to nejen k jejich prospěchu, ale pro dobro celé společnosti.

Romské děti jsou stále nadměrně zastoupeny v praktických či přímo v romských základních školách. Nejsem zastáncem rušení těchto škol, jak bylo v minulých letech snahou. Sama jsem pracovala jako speciální pedagog a jsem přesvědčená, že tyto školy mají v rámci koncepce vzdělávacího systému své místo, ale jen pro děti, které do nich skutečně patří, pro které jsou pomocí. Je třeba docílit toho, aby v praktických školách neskončily děti jen kvůli svému původu a pro které by tato škola byla brzdou v dalším vzdělání a prakticky jim tak znemožnila plnohodnotné uplatnění v životě. Nemůžeme si dovolit, aby se k romským dětem přistupovalo na základně předsudků, že si „neváží vzdělání“ nebo že jsou „nepřizpůsobivé“.  Naopak praxe ze základních škol v menších obcích jasně ukazuje, že integrace romských dětí mezi „většinovou populaci“ a pozitivní motivace mají velmi dobrý vliv na jejich studijní výsledky.

Jednání u kulatého stolu se zúčastnil i zástupce ministerstva školství, který přislíbil rychlou nápravu. V prosinci by mělo ministerstvo představit Radě Evropy konsolidovaný akční plán zahrnující mimo jiné doporučení některých neziskových organizací, které problematiku dlouhodobě sledují. Podstatnou změnou by měla být úprava procesu diagnostiky v pedagogicko-psychologických poradnách a způsob financování ve školství. Věřím, že tato opatření přispějí k tomu, aby se Česká republika vydala správným směrem. V době, kdy stále klesá důvěra občanů ve veřejné instituce, je víc než třeba zamyslet se nad jejím budováním už od útlého dětství.

Ohlédnutí za rozsudkem v případu D.H. opět také naléhavě poukázalo na absenci orgánu, který by dohlížel na uplatňování již přijatých mezinárodních úmluv a smluv. Dlouhodobě usiluji o to, aby v rámci Senátu Parlamentu České republiky fungovala agenda, která se bude zabývat tím, jak Česká republika k implementovaným úmluvám přistupuje. Na můj návrh dostala tuto kompetenci pro toto funkční období Stálá komise Senátu pro Ústavu ĆR a parlamentní procedury. Doufám, že přispějeme k tomu, aby u nás lidská práva nebyla pouze deklarována, ale aby je měl každý jedinec garantována.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

PaedDr. Alena Gajdůšková

  • SOCDEM
  • Vždy na Vaší straně!
  • krajská zastupitelka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Gajdůšková - profil

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…