Gajdůšková (ČSSD): Praha jako Moskva v šedesátém osmém, bez parlamentu

05.12.2011 17:04

Jestliže nám jde o vymahatelnost práva, o demokratický právní stát a nechceme se pomalu ale jistě stát autoritativním režimem, nelze celou věc přejít.

Gajdůšková (ČSSD): Praha jako Moskva v šedesátém osmém, bez parlamentu
Foto: senat.cz
Popisek: První místopředsedkyně Senátu za ČSSD Alena Gajdůšková

Média informovala, že čeští vojenští lékaři odjeli na Slovensko vypomoci vládě Ivety Radičové (mimochodem v demisi). Podle Ústavy ČR musí k vyslání ozbrojených složek ale vydat souhlas parlament. Vláda o tomto kroku však vedení komor ani neinformovala. Parlament v takovéto situaci nemůže zůstat nečinný. Stal by se spoluviníkem podstatného porušení rovnováhy moci ve státě ve prospěch exekutivy, tedy posunu k autoritativnímu režimu. Navrhuji vedení Senátu Parlamentu ČR v této věci vyvolání kompetenčního sporu s vládou.

Podle Ústavy ČR podléhá rozhodnutí o vyslání ozbrojených sil schválení obou komor parlamentu. Vláda může rozhodnout o vyslání ozbrojených sil na šedesát dnů jen v přesně Ústavou vymezených případech, tj. pro pomoc při záchranných pracích při živelných pohromách, průmyslových a ekologických haváriích. Žádný z těchto důvodů nelze vztáhnout na případ týkající se vnitrostátních politických problémů a jednání o platech lékařů na Slovensku. Navíc i v případě, že by relevantní Ústavou definovaný důvod pro rozhodnutí vlády o vyslání ozbrojených sil na území cizího státu byl, musí vláda neprodleně informovat parlament.

Je lhostejné, že se v tomto případě jedná o lékaře. Jsou to vojáci a na Slovensko vyjeli na základě vojenského rozkazu. Jestliže nám jde o vymahatelnost práva, o demokratický právní stát a nechceme se pomalu ale jistě stát autoritativním režimem, nelze celou věc přejít.

Příště by to nemuseli být vojenští lékaři, ale bojové jednotky, které vláda bez zábran vyšle do sousední země na pozvání vlády proti jejím občanům. Tak jako přišla Praze „pomoci" sovětská vojska v srpnu 68. Analogie je naprosto zřejmá a až mrazí z toho, že se Nečasova vláda k něčemu takovému propůjčí.

Minimálně média veřejné služby by se měla v této souvislosti ptát, jak je možné, že vláda bez souhlasu parlamentu vyslala vojáky na území cizí země. Jak to, že tato vláda, ač prý konzervativní, naprosto anarchisticky nakládá s ústavními principy od porušování procesních pravidel, přes porušení principů retroaktivity až po současné obejití jedné z nejvýznamnějších kompetencí obou komor parlamentu ve věci vysílání ozbrojených sil.

Dále čtěte:
Hamáček: Ministr Vondra by něměl kvůli problémům na Slovensku zneužívat českou armádu
Vláda bude řešit lékaře pro Slováky 

##PROFIL 32##

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.